:: دوره 5، شماره 17 - ( زمستان 1393 ) ::
منصور داداش‌نژاد1 ، روح‌الله توحیدی‌نیا 2
1- پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
2- پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ، roholahtohidi@yahoo.com

در میان روایات، دسته‌ای از روایات یافت می‌شود که شامل صلح امام حسن(ع) از زبان پیامبر است که در مجموعه‌های روایی اهل‌سنت به صورت گسترده انعکاس یافته است. براساس این روایات، رسول خدا(ص) از صلح میان دو گروه بزرگ از مسلمانان به‌وسیله امام حسن(ع) خبر داده است و این پیشگویی در سال ۴۱ هجری که به «سال جماعت» شهره شد، به وقوع پیوسته است. در این مقاله با هدف دستیابی به میزان صحت و سقم این روایت، ابتدا اسناد حدیث و مسیر نقل آن پیگیری شده و سرنخ و منشأ حدیث را در مجامع اهل‌سنت و راوی اصلی آن را حسن بصری (م. ۱۱۰ ق) شناسایی کرده است. آنگاه با به کارگیری معیارهای نقد متون، متن حدیث مذکور، نقادی شده و آن را موافق اندیشه‌ها و ایده‌های صلح‌گرا و صوفیانه حسن بصری یافته و به این نتیجه رسیده است که حدیث یادشده افزایش و توسعه یافته و بخش‌هایی از آن مخدوش است.

واژه‌های کلیدی: صلح امام حسن(ع)، پیشگویی پیامبر(ص)، حسن بصری.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ معصومان(ع) با رویکرد فرهنگی و تمدنی
دریافت: 1393/11/19 | پذیرش: 1393/5/1 | انتشار: 1396/1/31

Dadashnejad M, Tohidinia R. The Hadith of Imam Hasan`s Peace (An Investigation on the Prophet’s Prediction from the Peace between Two Major Muslim Groups). - 2015; 5 (17) :77-98

داداش‌نژاد منصور، توحیدی‌نیا روح‌الله. حدیث صلح امام حسن(ع) (بررسی و تحلیل پیشگویی رسول خدا(ص) از صلح میان دو گروه بزرگ مسلمان). تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1393; 5 (17) :77-98