:: دوره 3، شماره 8 - ( پاییز 1391 ) ::
جلد 3 شماره 8 صفحات 72-53 برگشت به فهرست نسخه ها
تسامح ابن ابی‌الحدید در شرح نهج‌البلاغه
علی‌اکبر عباسی
استادیار دانشگاه اصفهان. ، aa_abbasi_z@yahoo.com
چکیده:   (1985 مشاهده)
ابن ابی‌الحدید از شارحین نهج‌البلاغه و از نویسندگان برجسته ‌قرن هفتم هجری است. از نکات بارز شرح ابن ابی‌الحدید بر نهج‌البلاغه تسامح نویسنده می‌باشد که با سعه‌صدر از دیدگاه‌های مذاهب مختلف برای پربار نمودن اثرش استفاده کرده‌است. در این مقاله ریشه‌های سعه‌صدر مؤلف و شواهد آن در این اثر بیست جلدی نشان داده شده است. این تسامح باعث شده‌ است، کتاب یک‌طرفه و متعصبانه نوشته نشده و استدلال‌های عقلانی، محور بحث‌ها باشد و در نتیجه جذابیت بسیاری پیدا نماید. تعصبات جزئی در برابر تسامح کلی کتاب ناچیز است. تولد ابن‌ابی‌الحدید در منطقه شیعی مدائن و تحصیل در نظامیه بغداد و شرکت در جلسات علمی از سنین جوانی، همچنین بهره‌گیری از استادانی با مذاهب مختلف، باعث شکل‌گیری چنین روحیه‌ای در وی شد، که شواهد آن، در بیان مناظرات و حتی دشنام‌های مخالفان، استفاده از کتب آنان و پذیرفتن برخی دلایل منطقی آنان دیده می‌شود.
واژه‌های کلیدی: مناظره، تسامح، تعصب، ابن‌ابی‌الحدید، شرح نهج‌البلاغه.
متن کامل [PDF 5051 kb]   (466 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بیداری و احیای تمدن اسلامی
دریافت: 1391/4/14 | پذیرش: 1391/8/10 | انتشار: 1391/7/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 8 - ( پاییز 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها