:: دوره 12، شماره 43 - ( تابستان 1400 ) ::
جلد 12 شماره 43 صفحات 106-77 برگشت به فهرست نسخه ها
دریانوردی و امور مرتبط با آن در اندلس، از آغاز ورود اسلام تا پایان دوره امویانِ اندلس (422-92 ق)
علی رضا روحی
دانشیار گروه تاریخ، فرهنگ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه علوم اسلامی رضوی و مدرس دروس معارف اسلامی. ، dr.rohy@gmail.com
چکیده:   (2941 مشاهده)
موقعیت جغرافیایی اندلس و اینکه از سه جهت با دریا احاطه‌­شده، باعث ­شد تا مسلمانان بندرها و لنگرگاه‌­های متعددی در اطراف آن بنا کنند. در سال­‌های آغازین ورود مسلمین به اندلس و در آغاز حکومت امویان، دریانوردی و ناوگان نظامی از امور مهم به­ شمار نمی‌­آمد، زیرا فرمانروایانِ مسلمان سرگرم استقرار حکومت و سرکوب­ قیام‌­های داخلی و نبردهایی در خشکی بودند. اما امویان از زمان عبدالرحمن اوسط (حک 238-206 ق) و پس از حملات نورمان‌­ها به سواحل اندلس در سال 229 ق، اهتمام ویژه‌­ای به ساختِ­ ناوگان نظامی مبذول­ نمودند و در واقع آغازِ پایه‌­گذاری و توجه به دریانوردی را در اندلس از این زمان باید دانست. از این پس، امیران اموی، اهتمام بسیاری به تقویت ناوگان نظامی داشته و از نیروی دریایی استفاده‌­ی زیادی برای مقابله با نورمان‌­ها و محدودکردن نفوذ فاطمیان نمودند. این توجه به امور دریانوردی باعث­ شد تا در اندلس پادگان­ها و استحکامات دریایی متعددی بنا گردیده و منصبِ امیرالبحر از جایگاه والایی برخوردار شود. المریه مهم­ترین بندر نظامی گردید و در تعدادی از بنادر، کارخانه‌­های کشتی‌­سازی ساخته‌­شد.
واژه‌های کلیدی: اندلس، دریانوردی، نورمان‌ها، فاطمیان، استحکاماتِ دریایی.
متن کامل [PDF 651 kb]   (486 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ تمدن در اندلس
دریافت: 1399/6/11 | پذیرش: 1399/11/20 | انتشار: 1400/6/15


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 43 - ( تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها