:: دوره 8، شماره 29 - ( زمستان 1396 ) ::
جلد 8 شماره 29 صفحات 22-7 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش سادات مهاجر حضرمی در امور سیاسی، دینی، علمی و فرهنگی کوچگاه‌ها؛ مطالعه موردی: شبه قاره هند و جنوب شرق آسیا (قرون 10 ـ 14ق)
محمد عباسی 1، جمشید نوروزی2
1- بنیاد دایره المعارف اسلامی ، mohamad.abbasi1363@gmail.com
2- دانشگاه پیام نور
چکیده:   (4108 مشاهده)

سادات حضرمی منتسب به ناحیه حضرموت یمن، متشکل از خاندان‌های بزرگ و معروفی چون باعلوی، بافقیه، بلفقیه، سقاف و باطاها، بیشتر جزو طبقات علما، تجار و صوفیان بودند، برای مدت‌ها در تریم از شهرهای مهم حضرموت زندگی می‌کردند. از اواخر قرن ششم هجری، شماری از این سادات به مناطق مختلف شبه قاره هند و جنوب شرق آسیا مهاجرت کردند. این خاندان شافعی مذهب، همواره می‌کوشیدند اسلام و به ویژه مذهب خویش را در آن مناطق تبلیغ و ترویج کنند. بعضی از سلاطین و حکام مسلمان این نواحی نیز، از این گروه از سادات استقبال کرده و برخی مناصب مهم سیاسی و نظامی را دراختیار آنان گذاشتند. همچنین سادات حضرمی در دیگر عرصه‌ها، چون تصوف و حوزه‌های علمی و فرهنگی نیز تلاش کرده‌اند. آنها افزون بر تاسیس طریقت‌های صوفیانه، کتاب‌هایی در حوزه‌هایی مانند فرهنگ نویسی، تراجم نویسی و پزشکی به زبان‌های مختلف مانند عربی و اردو تالیف کرده‌اند. این مقاله، با روش توصیفی و تحلیلی، درصدد پاسخ به این پرسش است که سادات حضرمی به چه مناطق شبه قاره هند و جنوب شرق آسیا مهاجرت کرده و چه نقشی در حوزه‌های دینی، سیاسی، علمی و فرهنگی این مناطق داشته‌اند؟

واژه‌های کلیدی: سادات حضرمی، حضرموت یمن، تَریم، اقیانوس هند، شبه قاره هند، جنوب شرق آسیا
متن کامل [PDF 230 kb]   (1163 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فرهنگ و تمدن شبه قاره هند
دریافت: 1396/6/21 | پذیرش: 1396/11/29 | انتشار: 1397/1/21


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 29 - ( زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها