:: دوره 13، شماره 49 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 13 شماره 49 صفحات 68-51 برگشت به فهرست نسخه ها
مبانی تمدن‌ساز اندیشمندان شیعی در گذار تاریخی (خواجه نصیر و شهید مطهری)
حمیده مظاهری سیف
دانش آموخته حوزه علمیه. دانشجوی دکتری فلسفه وکلام اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی. و مدرس دروس معارف اسلامی. ، h.mazaheri20@yahoo.com
چکیده:   (1218 مشاهده)
  این پژوهش درصدد است براساس تبیین و تعریف علامه جعفری از مفهوم تمدن، مبانی و مؤلفه های تمدن‌ساز را در دیدگاه خواجه نصیرالدین طوسی و شهید مطهری به‌عنوان دو متکلم برجسته شیعی با مشابهت‌های زمانه، بازشناسی کند. بازاندیشی عالمانه در مبانی اجتماعی اندیشه شیعه می‌تواند روح واقعی این مذهب را به‌گونه‌ای اصیل بازنمایی کند. علامه جعفری، تمدن را تشکل انسان‌ها با روابط عالی و اشتراک همه افراد و گروه‌های جامعه در پیشبرد اهداف مادی و معنوی آن در همه ابعاد ممکن می‌داند. بر‌این‌اساس سه مبنای اخلاقی (با مؤلفه‌های روابط عالی و اشتراک همه افراد) و سیاسی (با مؤلفه‌های تشکل انسان‌ها و پیشبرد اهداف) و اجتماعی (در قالب اهداف مادی و معنوی) برای تمدن وجود دارد. دستیابی به همبستگی اجتماعی در نتیجه رشد فضایل اخلاقی و برقراری عدالت اجتماعی با وجود حاکمان الهی و قوانین دینی امکان‌پذیر است. همبستگی و عدالت اجتماعی افراد جامعه را به‌سوی پیشبرد اهداف مادی و معنوی سوق می‌دهد. چنین فرآیندی سازنده تمدن متعالی است. نوشتار حاضر با روش عقلی-تحلیلی و با رویکرد اجتماعی به بررسی این موضوع با ابزار مطالعات کتابخانه‌ای می‌پردازد.
واژه‌های کلیدی: مبانی تمدن ساز، خواجه نصیرالدین طوسی، شهید مرتضی مطهری، مبنای اخلاقی، مبنای سیاسی، مبنای اجتماعی.
متن کامل [PDF 274 kb]   (228 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: مبانی نظری فرهنگ و تمدن اسلامی
دریافت: 1400/10/14 | پذیرش: 1401/7/19 | انتشار: 1401/11/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 49 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها