:: دوره 14، شماره 50 - ( بهار 1402 ) ::
جلد 14 شماره 50 صفحات 146-129 برگشت به فهرست نسخه ها
علل گرایش به تحجر در عرب جاهلی و خوارج با تکیه بر عقل و داده‌های تاریخی
حسین مصطفوی زاده 1، جواد سلیمانی2 ، سید آیت الله احمدی شیخ شبانی3
1- دانش‌پژوه رشته سیره پیامبراعظم| سطح 4 موسسه امام رضا (ع)؛ دانشجوی دکتری رشته سیره پیامبراعظم جامعه المصطفی العالمیه و پژوهشگر موسسه شناخت (نویسنده مسئول). ، mos.hossin@gmaill.com
2- دانشیار گروه تاریخ موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره).
3- دکتری مدرسی معارف گرایش تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه باقر العلوم(ع)، پژوهشگر موسسه شناخت.
چکیده:   (488 مشاهده)
تحجر یکی از مهمترین موانع دستیابی به کمالات انسانی و اجتماعی است. انسان مبتلا به تحجر، با دادن رنگ تقدس و جاودانگی به برداشت‌های محدود و ناقص خویش، در مقابل هرگونه سخن حق و استدلال متقنی که در تقابل با عقاید و اندیشه‌های وی است، مقاومت و ایستادگی می‌کند. همین امر سبب گردیده است تا این نوع تفکر به عنوان پدیده‌ای شوم در مسیر رشد و بالندگی فرد و جامعه در تمام ادوار مختلف تاریخی و در بین اقشار مختلف جامعه، شناخته شود. شناخت علل گرایش به تحجر یکی از مهمترین مسائل در پیشگیری و مبارزه با تفکر متحجرانه است. از آنجا که این نوع تفکر در بین بخشی از افراد جامعه در عصر نبوی و علوی نیز ظهور و بروز یافت. این پژوهش با هدف پاسخ به این سوال که علل گرایش به تحجر؛ بر اساس عقل و داده­های تاریخی پیرامون عرب جاهلی و خوارج چیست؟ نگاشته شد. لذا در این پژوهش علل گرایش انسان­ها به تحجر در دو دسته روانی و فکری‌ـ‌عقیدتی با تکیه بر عقل و داده­های تاریخی به صورت خاص عرب جاهلی و خوارج تبیین شده است. پژوهش حاضر با بهره گیری از اسناد کتابخانه­ای و به روش توصیفی تحلیلی، صورت گرفته است. بر اساس داده­هایی که در این پژوهش به­دست آمد لجاجت، تصلب و انعطاف ناپذیری و برخی سوگیری‌های شناختی و ترک تفکر و عقلانیت، پیروی از ظن و حس­گرایی، از جمله علل و زمینه­های گرایش به تحجر در جهت روانی، عقیدتی و فکری به شمار می­روند.
واژه‌های کلیدی: تحجر عرب جاهلی، تحجر خوارج، علل گرایش به تحجر.
متن کامل [PDF 275 kb]   (175 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: قرآن و فرهنگ و تمدن اسلامی
دریافت: 1401/7/8 | پذیرش: 1401/10/4 | انتشار: 1402/2/5


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 50 - ( بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها