:: دوره 6، شماره 20 - ( پاییز 1394 ) ::
جلد 6 شماره 20 صفحات 150-131 برگشت به فهرست نسخه ها
کارکرد علم انساب در تبیین حیات اجتماعی طالبیان عهد سلجوقی
محمدحسن الهی‌زاده1 ، راضیه سیروسی 2
1- دانشگاه بیرجند
2- دانشگاه الزهرا(س) ، sirousirazi@yahoo.com
چکیده:   (3744 مشاهده)

دانش انساب یا نسب‌شناسی از علوم مورد توجه مسلمانان بوده که به منظور پرهیز از خطا در شناخت نسب افراد به وجود آمد. در اسلام، شناسایی نسب به جهت شناسایی افراد و آثار حقوقی آن مورد توجه قرار گرفته است. عباسیان که براساس اعتبار نسبی روی کار آمده بودند، به نسب‌شناسی به‌ویژه شناسایی نسب خاندان پیامبر (بنی‌هاشم) اهمیت دادند. آنان در همین راستا، نهاد نقابت را در قرن سوم پی‌ریزی کردند تا حقوق بنی‌هاشم را حفظ کند و به رتق و فتق امور سادات هاشمی بپردازد. این مسئله خودبه‌خود نیاز حیاتی و اساسی به نسب‌شناسان خبره را ایجاد کرد و زمینه‌ای برای گسترش و رشد دانش نسب‌شناسی شد. اوج شکوفایی این علم را می‌توان در دوره سلجوقی جستجو نمود؛ دوره‌ای که جایگاه اجتماعی طالبیان (شاخه‌ای از بنی‌هاشم) بهتر شد و نسب‌شناسی طالبیان مورد توجه قرار گرفت. در این نوشتار با رویکردی توصیفی ـ تحلیلی پس از تبیین جایگاه طالبیان در عصر سلجوقی و آثار نسب‌شناسی، ارتباط دانش نسب‌شناسی با حیات اجتماعی طالبیان مورد بررسی قرار گرفته و تأثیر این دانش بر گسترش دامنه نفوذ اجتماعی آنان تبیین شده است.

واژه‌های کلیدی: علم انساب، سادات، طالبیان، عهد سلجوقی، حیات اجتماعی.
متن کامل [PDF 255 kb]   (1329 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ علوم
دریافت: 1394/4/5 | پذیرش: 1394/7/29 | انتشار: 1395/12/22


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 20 - ( پاییز 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها