:: دوره 6، شماره 18 - ( بهار 1394 ) ::
جلد 6 شماره 18 صفحات 100-77 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش تحولات سیاسی در اوضاع تجاری خراسان در دو سدۀ نخست اسلامی
نصرالله پورمحمدی املشی1 ، غلامرضا یوسفی 2، محمد محمدپور3
1- دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)
2- دانشگاه مولانا ، yousefi_1365@yahoo.com
3- دانشگاه مولانا
چکیده:   (3571 مشاهده)

خراسان از لحاظ موقعیت تجاری سالیان متمادی پل ارتباطی شرق و غرب به‌شمار می‌رفت. این منطقه از طریق راه‌های تجاری به مناطقی مانند هند و چین و اروپای شرقی و تبّت وصل می‌شد. از طرف دیگر وجود بازارهای پر رونق در شهرهای مختلف مانند بلخ، مرو و نیشابور به موقعیت تجاری آنجا رونق داده بود. این مقاله درصدد بررسی اوضاع اقتصادی خراسان و رابطه آن با کنش‌های سیاسی منطقه از سدۀ اول تا برآمدن نخستین دولت محلی می‌باشد و می‌توان به این نتیجه رسید که رونق تجارت در این منطقه تحولات سیاسی و تاریخی مهمی را در آنجا رقم زده بود، که می‌توان از شکل‌گیری داستان‌های حماسی، ورود یزدگرد ساسانی به آنجا، حضور قبایل کثیر اعراب، سقوط امویان و برآمدن عباسیان و نیز تشکیل اولین دولت‌های محلی پس از سقوط ایران به دست مسلمانان یاد کرد که ظرفیت اقتصادی آن تأثیر بسزایی در این زمینه داشت.

واژه‌های کلیدی: خراسان، اوضاع اقتصادی، تجارت، صنعت، تحولات تاریخی
متن کامل [PDF 242 kb]   (794 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تمدن ایران اسلامی
دریافت: 1393/3/5 | پذیرش: 1393/9/13 | انتشار: 1395/12/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 18 - ( بهار 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها