:: دوره 5، شماره 17 - ( زمستان 1393 ) ::
جلد 5 شماره 17 صفحات 114-99 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش باستان‌شناسی اسلامی در بازشناسی فرهنگ و تمدن اسلامی ایران با تأکید بر سند تحول در علوم انسانی
سید رسول موسوی حاجی 1، عابد تقوی2
1- دانشگاه مازندران ، seyyed_rasool@yahoo.com
2- دانشگاه مازندران
چکیده:   (3887 مشاهده)

در این مقاله کوشیده شده، نقش و جایگاه باستان‌شناسی دوران اسلامی در بازشناسی فرهنگ و تمدن اسلامی مورد ارزیابی قرار گیرد. به همین منظور، ابتدا به تعریف و خاستگاه باستان‌شناسی اسلامی پرداخته شده است. در ادامه با بررسی دو دوره شاخص فرهنگی در تاریخ ایرانِ دوران اسلامی (حکومت آل‌بویه و عصر صفوی) عوامل بالندگی و شکوفایی حیات اجتماعی و نیز عوامل رکود در ادوار تاریخی دیگر مورد مطالعه قرار گرفته است. در پایان هم، به راه‌های تعامل این رشته با حوزه علوم انسانی و فرایند تأثیرگذاری آن بر ارتقای کمی و کیفی مباحث مطرح در علوم انسانی به بحث گذاشته شده است. نگارندگان بر این باورند که باستان‌شناسی دوران اسلامی می‌تواند با تأکید بر جنبه‌های معرفتی دین اسلام و مذهب تشیع در کنار تقویت روحیه همبستگی ملی و منطقه‌ای با توجه به میراث مشترک، نقش بسزایی در احیای فرهنگ و تمدن ایران اسلامی ایفا نماید.

واژه‌های کلیدی: باستان‌شناسی دوران اسلامی، علوم انسانی، تحول، هویت ایرانی ـ اسلامی.
متن کامل [PDF 186 kb]   (860 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تمدن ایران اسلامی
دریافت: 1392/5/25 | پذیرش: 1392/12/21 | انتشار: 1396/1/31


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 17 - ( زمستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها