:: دوره 8، شماره 29 - ( زمستان 1396 ) ::
جلد 8 شماره 29 صفحات 118-93 برگشت به فهرست نسخه ها
تبیین رویکردهای سیره‌نگاران امامیه به سیره پیامبر (ص) در قرون دوم تا چهارم هجری
هادی یعقوب‌زاده 1، عباس احمدوند2 ، محمدمهدی باباپور گل افشانی2
1- ، h_yaghoubzadeh@sbu.ac.ir
2- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (3680 مشاهده)
تبیین رویکردهای سیره نگاران امامیه به سیره پیامبر| در قرون دوم تا چهارم هجری، علاوه بر اثبات اهتمام آنان به سیره آن حضرت|، به دسته بندی این رویکردها و تبیین فضای حاکم بر سیره نگاری امامیه کمک خواهد کرد. به همین منظور، مکتوبات امامیه در سیره پیامبر| شناسایی و به دلیل فقدان آنها، قطعات برجای مانده از برخی از آنها به روش تطبیقی گونه شناسانه تحلیل گردید. تحیل و گمانه‌زنی این داده‌ها نشان داد که در قرون نخستین سه رویکرد اصلی؛ روایی، کلامی و تاریخی بر فضای سیره نگاری امامیه حاکم بوده است. در دو رویکرد روایی و کلامی به رغم تفاوت در روش، سیره نگار درصدد ارائه چهره‌ای فراتاریخی و فرابشری از پیامبر| بوده و درصدد اثبات حقانیت ایشان و اهل بیت× می‌باشد. درحالی که در معدود آثاری که با رویکرد تاریخی نوشته شده نویسنده با پایبندی به عناصر تاریخ؛ اعم از زمان، مکان، شخصیت و رویداد درصدد ارائه تاریخ عینی و واقعی از آن حضرت می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: سیره پیامبر(ص)، سیره نگاران امامیه، رویکرد روایی، رویکرد کلامی، رویکرد تاریخی.
متن کامل [PDF 310 kb]   (1039 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ تمدن و شیعه
دریافت: 1396/5/11 | پذیرش: 1396/11/18 | انتشار: 1397/1/21


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 29 - ( زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها