:: دوره 9، شماره 32 - ( پاییز 1397 ) ::
جلد 9 شماره 32 صفحات 122-103 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تطبیقی اشتراکات آموزه‌های ادیان هندی و اسلام و نقش آن در گسترش اسلام صوفیانه در شبه‌قاره
امید صادق‌پور1 ، رضا شعبانی 2، سینا فروزش3
1- دانشجوی دکتری تاریخ اسلام، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران و مدرس گروه معارف اسلامی دانشگاه فرهنگیان همدان
2- استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران ، o.sadeghpour1355@gmail.com
3- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
چکیده:   (3694 مشاهده)
در گسترش اسلام اقشار گوناگون نظیر نظامیان، بازرگانان، عالمان و عارفان هر کدام به نوعی ایفای نقش نموده‌اند. از این میان عارفان و صوفیان در رواج اسلام در شبه قاره هند نقش بارزی سرزمین داشته‌اند. مقاله حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه‌ای به بررسی شباهت‌های اصول و مبانی آموزه‌های اسلام با آیین‌ها و مکاتب فلسفی هند می‌پردازد تا یکی از عوامل موفقیت صوفیان را در جذب هندوان به طریقت‌های صوفیانه واکاوی نماید. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که به دلیل ویژگی‌های روحی وطبع ظریف و نرم‌خویی ساکنان این منطقه بسترهای لازم برای گسترش تصوف و آیین‌های صوفیانه فراهم بوده و قرن‌ها پیش از ورود اسلام به آن سرزمین، هندوان با برخی اصول عرفانی نظیر ریاضت، تهذیب نفس، سیر و سلوک و فنا در ادیانِ باستانی خود آشنایی داشته‌اند و این شباهت اندیشه‌های آنها یکی از عوامل گرایش هندوان به مشایخ صوفیه و طریقت‌های صوفیانه بوده است.
واژه‌های کلیدی: اسلام، صوفیان، هندوان، ریاضت، تهذیب نفس، فنا.
متن کامل [PDF 282 kb]   (542 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فرهنگ و تمدن شبه قاره هند
دریافت: 1396/6/12 | پذیرش: 1397/2/1 | انتشار: 1397/9/29


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 32 - ( پاییز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها