:: دوره 9، شماره 33 - ( زمستان 1397 ) ::
جلد 9 شماره 33 صفحات 142-117 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تحلیلی مؤلفه‌های مهدی‌باوری زیدیان در قرن سوم هجری
رضا برادران 1، محمدرضا بارانی2
1- دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی، گرایش تاریخ و تمدن اسلامی، دانشگاه معارف اسلامی ، r.baradaraan@gmail.com
2- استادیار دانشگاه الزهرا(س)
چکیده:   (2867 مشاهده)
بازشناسی باورهای مهدوی زیدیان در قرن سوم هجری موضوعی است که نوشتار پیش‌رو بدان می‌پردازد و نویسنده بر آن است تا مهم‌ترین ویژگی‌های اندیشه مهدویت را در میان زیدیه در این بازه زمانی مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. چنان‌که مهدی‌باوری در این دوره، از کارکردهای ویژه‌ای در قیام‌های زیدی و بارور شدن برخی از مفاهیم کلیدی در حوزه مهدویت برخوردار بوده است. به‌نظر می‌رسد با ظهور شخصیت‌هایی همچون محمد بن قاسم (م‌219 ق) و یحیی بن عمر (م 250 ق) اندیشه مهدویت در میان زیدیه دوران جدیدی را تجربه کرد که باور به غیبت آن‌هم در بازه‌ای طولانی و همچنین توجه ویژه به علائم‌الظهور را می‌توان از خصوصیات بارز آن دانست. بنابراین نوشتار پیشِ‌رو با استفاده از منابع معتبر گوناگون و ارائه تحلیل‌های مستند تلاش می‌کند تصویری از مؤلفه‌های مهدی‌باوری زیدیان در قرن سوم را به‌دست دهد. چنان‌که تعامل زیدیان با دیگر گروه‌های موعودگرا می‌تواند موضوعات تحقیقات ارزشمند دیگر باشد.
واژه‌های کلیدی: مهدی‌باوری، مهدی، زیدیه، محمد بن قاسم، یحیی بن عمر.
متن کامل [PDF 360 kb]   (542 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ جنبش‌ها و قیام‌ها (با رویکرد فرهنگی و تمدنی)
دریافت: 1396/10/9 | پذیرش: 1397/4/27 | انتشار: 1398/2/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 33 - ( زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها