:: دوره 10، شماره 36 - ( پاییز 1398 ) ::
جلد 10 شماره 36 صفحات 74-59 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر موقعیت جغرافیایی تبریز بر اقتصاد شهر در عصر ایلخانان
رسول جعفریان1 ، ابوالفضل سلمانی گواری 2
1- استاد دانشگاه تهران
2- دانشجوی دکتری تاریخ اسلام دانشگاه تهران ، af.soleymani@ut.ac.ir
چکیده:   (4297 مشاهده)
موقعیت جغرافیایی و تأثیر آن بر اقتصاد در شناخت تاریخ شهر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هجوم مغولان به ایران تحولات مهمی در عرصه انحطاط و رشد شهر به وجود آورد. در این میان شهر تبریز با توجه به موقعیت جغرافیایی و اهمیت اقتصادی آن در عصر ایلخانان، از اهمیتی ممتازی بهره‌مند می‌شود. این پژوهش با هدف بررسی علل تأثیرگذاری موقعیت جغرافیایی در رشد و رونق تبریز، با تأکید بر برآیند اقتصادی آن، در دوره ایلخانی صورت گرفته است. روش این پژوهش تبیین و تفسیر وقایع با تکیه‌ بر تأثیر موقعیت جغرافیایی بر ساختار اقتصادی تبریز آن عصر است. حاصل آن که تبریز از دیرباز به لحاظ موقعیت و شرایط جغرافیایی مناسب، از رشد و رونق نسبی شهری برخوردار بوده، اما بعد از سقوط بغداد در 656 ق مورد اقبال بیشتری قرار گرفت که در نهایت نیز با پایتخت شدن آن در دوره ایلخانی به یکی از مهم‌ترین شهرهای ایران و مرکز تجاری تبدیل گشت. بالاتر از همه، بغداد به‌سرعت از یک مرکز خلافت به یک شهر کوچک ایالتی تنزل پیدا کرد.
واژه‌های کلیدی: موقعیت جغرافیایی، اقتصاد، ایلخانان، تبریز، بغداد
متن کامل [PDF 487 kb]   (730 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: جغرافیای تاریخی و تمدنی
دریافت: 1398/2/28 | پذیرش: 1398/8/23 | انتشار: 1398/8/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 36 - ( پاییز 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها