:: دوره 14 - شماره 53 - زمستان - در دست چاپ ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مقایسه‌ای عملکرد سیاسی مادران شاهزادگان صفوی و گورکانی هند ( 1135- 932 ق)
زهره قدیری1 ، علی اکبر جعفری 2، علی اکبر کجباف3
1- دکتری تاریخ ایران، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.
2- دانشیار گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. ( نویسنده مسئول) ، a.jafari@ltr.ui.ac.ir
3- استاد گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده:   (781 مشاهده)
گزارش منابع تاریخی نشان می‌دهد که برخی مادران دربار صفوی و گورکانی هند نقش موثری در رویداهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این دوره داشتند. ازاین‌رو نظر به ریشه نژادی و تاریخی مشترک بین دو سرزمین ایران و شبه قاره هندوستان و روابط دوستانه و مراودات متنوع سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بین دو حکومت صفوی و گورکانی هند، این پژوهش به شیوه توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر منابع تاریخی، ضمن بررسی نقش مادران هیئت حاکمه دو حکومت صفوی و گورکانی هند در امور سیاسی، به بررسی تشابهات و تمایزات عملکرد این دسته از بانوان در تحولات سیاسی این دوره می‌پردازد. بر این اساس سوال اصلی پژوهش این است که مادران شاهزادگان صفوی و گورکانی هند در مسائل سیاسی این دوره، چه نقشی داشته و پیامد این نوع فعالیت‌ها چه بوده است؟ نتایج پژوهش نشان می‌دهد مادران دربار دو سلسله صفوی و گورکانی هند نقش‌های مشابه و یکسانی در عرصه‌های گوناگون به‌خصوص در عرصه سیاست داشتند اگرچه، از شواهد و مستندات  چنین استنباط می شود که نقش مادران دربار صفوی در امور سیاسی پررنگ‌تر از مادران دربار گورکانی بوده است و زنان دربار صفوی بیش از همتایان گورکانی خود، بر سرنوشت دولت و مردم دوره خود تاثیر گذاشته‌اند.
واژه‌های کلیدی: عملکرد سیاسی، مادران شاهزادگان، صفوی، گورکانیان هند.
     
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ فرهنگ و تمدن دولت‌های شیعی
دریافت: 1402/7/5 | پذیرش: 1402/10/27


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها