:: دوره 9، شماره 32 - ( پاییز 1397 ) ::
جلد 9 شماره 32 صفحات 52-29 برگشت به فهرست نسخه ها
تصویری از خلقیات اجتماعی ایرانیان در بستر عزاداری‌های دینی براساس گزارش سفرنامه‌های خارجی
جواد نظری مقدم 1، اصغر احمدی2
1- استادیار دانشگاه گیلان ، j.nazaris@gmail.com
2- استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی
چکیده:   (3910 مشاهده)
بسیاری از مکتوبات حوزه خلقیات ایرانیان با تأکید بر تلازم میان ساختار استبدادی و ویژگی‌های خلقی جامعه ایرانی، معتقد است حاکمیت‌های استبدادی در طول تاریخ این سرزمین، موجبات حاکمیت ارزش‌های خودمدار و عدم شکل‌گیری ویژگی‌های مقوم توسعه از قبیل مسئولیت‌پذیری، مشارکت و روحیه جمعی و دیگرخواهی را سبب شده است. آیا ریشه بسیاری از مشکلات امروز را باید در ریشه‌های تاریخی و خلقیات ایرانیان در گذشته جست؟ پاسخ به این سؤالات جز با رجوع به تاریخ و منابع مردم‌شناسی به دست نمی‌آید. این مقاله با رویکردی تاریخی و مردم‌شناختی و روش اسنادی یکی از عمومی‌ترین و فراگیرترین عناصر فرهنگی و هویتی جامعه ایرانی یعنی آیین عزاداری از نگاه سفرنامه‌نویسان را در مرکز توجه قرار داده است. بر پایه یافته‌های تحقیق به نظر می‌رسد به کارکرد نظریه‌های یادشده که حاکی از تلازم میان استبداد حاکمان و اخلاق ملت‌ها هست باید به دیده تردید نگریست.
واژه‌های کلیدی: تاریخ اجتماعی شیعه، خلقیات ایرانیان، منش ملی، سفرنامه، عزاداری
متن کامل [PDF 282 kb]   (601 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ فرهنگی و اجتماعی
دریافت: 1396/9/16 | پذیرش: 1397/3/1 | انتشار: 1397/9/29


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 32 - ( پاییز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها