:: دوره 9، شماره 33 - ( زمستان 1397 ) ::
جلد 9 شماره 33 صفحات 62-33 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه تطبیقی انقلاب نجومی و نجوم در عصر صفوی
رضا صحت منش1، زهرا اسفندیاری مهنی2
1- استادیار دانشگاه جیرفت ، rsm.hist@gmail.com
2- دانشجوی دکتری تاریخ ایران اسلامی دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (3753 مشاهده)
نجوم همواره یکی از عرصه‌های مهم فعالیت‌های علمی ایرانیان بوده است. این دانش در ایران همانند دیگر نقاط جهان پیشینه طولانی دارد و در زندگی روزانه و فعالیت‌های مردم تأثیرگذار است. بنابه گزارش منابع داخلی و سفرنامه‌های سیاحان اروپایی، نجوم از علوم مورد توجه دولتمردان صفویه بود و در همه امور، اعم از مسائل کشوری، لشکری، اعیاد و مراسم سوگواری، تأثیر داشت. این پژوهش به روش توصیفی ـ تحلیلی و برمبنای منابع دست اول تاریخی و سفرنامه‌های سیاحان اروپایی به بررسی فاصله نجوم ایرانی با انقلاب علمی در دوره صفوی می‌پردازد و درپی یافتن پاسخ این پرسش است که نجوم ایرانی در دوره صفوی چه نسبتی با انقلاب نجومی داشت؟ یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که در دوره صفوی تحول سیاسی و مذهبی مهمی در تاریخ ایران رخ داد اما همه جنبه‌های زندگی ایرانیان دچار تحول و ترقی نگردید. معاصر با انقلاب علمی اروپا با محوریت نجوم، نجوم دوره صفویه دچار تحول چشم‌گیری نشد و ادامه سنت نجومی اسلامی و ایرانی قرون گذشته بود.
 
واژه‌های کلیدی: انقلاب نجومی، نجوم، تنجیم، صفویه
متن کامل [PDF 461 kb]   (645 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فرهنگ و تمدن عصر صفوی
دریافت: 1397/2/18 | پذیرش: 1397/11/27 | انتشار: 1398/2/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 33 - ( زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها