[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
درباره نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
مقالات در دست چاپ (2) - پاییز 1403::
مقالات در دست چاپ (3) - زمستان 1403::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
نرخ پذیرش مقالات
مقالات منتشر شده: 346
نرخ پذیرش: 20.8
نرخ رد: 79.2
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۵ نتیجه برای مکه

سید عبدالحمید ابطحی، محمدفرید انصاری، حسن طارمی‌راد،
دوره ۴، شماره ۱۰ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده

یکی از رویکردهایی که در مورد نقش امام علی (ع) در انتشار علم و سنت نبوی می‌توان درنظر گرفت این است که اساساً رشد علمی در بلاد اسلامی در سده اول چگونه صورت گرفت و انتقال علم به این بلاد و امصار با چه فرایند و مکانیسمی تحقق یافته است؟ چه کسانی در این انتقال علوم مؤثر بوده‌اند و ایشان در علم خود با  علی (ع) چه ارتباطی داشته‌اند؟ ادعا این است که سوق دادن مسلمانان به سمت توجه جدی به علم و دانش (نه فقط علم دین) و شکل‌گیری این روند در جامعه تازه تشکیل‌یافته اسلامی در این دوره در بلاد به علی× منسوب است. برای اثبات این موضوع علاوه بر اقدامات مستقیم آن حضرت در کوفه و یمن، به نقش برخی شاگردان مستقیم ایشان مانند مانند ابن‌عباس و ابن‌مسعود و حسن بصری در مناطقی مانند مکه و بصره و کوفه توجه و روشن شده که پایه‌گذاری دانش در این سرزمین‌ها در سده اول به‌واسطه فعالیت علمی ایشان بوده است.

مصطفی پیرمرادیان، مهدی عزتی،
دوره ۵، شماره ۱۴ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

مکه به‌دلیل وجود کعبه و جایگاه بعثت پیامبر گرامی اسلام|، باعث علقه‌های دینی و جاذبه‌های احترام‌آمیزی است،که کمتر اجازه واقع‌بینی می‌دهد، تا اذعان شود مکه قبل از ظهور اسلام برخلاف تصور مرکز زندگی شهری و دارای مردمانی یک جانشین نبوده، بلکه مرکزی زیارتی ـ تجاری بوده که عمدتاً جاذبه‌های زیارتی و اقتصادی آن موجب استقرار و اسکان قبایل و عشایر در آنجا گردیده است. از سویی، همین نگاه قداست‌آمیز سبب شده، تا در برآورد میزان جمعیت مکه در دوره بعثت پیامبر| و به تبعِ آن در وقایع صدر اسلام آمار و ارقام اغراق‌آمیزی ارائه شود. برای روشن‌تر شدن بحث، در این تحقیق چگونگی و نحوه سکونت قبایل مکه در دوره قبل و بعد از تسلط قریش بر مکه، میزان جمعیت مکه در آستانه ظهور اسلام، شناخت و تفکیک تیره‌ها و بطون قریش و جایگاه و اهمیت آنها به‌ویژه از لحاظ شمار و ترکیبِ جمعیتی، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.


نعمت‌الله صفری فروشانی، عمار ابوطالبی،
دوره ۶، شماره ۱۸ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

پژوهش پیرامون حیات علمی اندیشمندان امامی مقیم، نزیل یا مجاور بیت‌الله، آثار مکتوب و غیرمکتوب ایشان در مکه جلب توجه می‌نماید. تألیف و استنساخ کتاب، تجدید بنای کعبه، اجازه‌های فقهی و روایی، مقابله، تصحیح و قرائت بسیاری از کتاب‌های فقهی و حدیثی امامیه در مکه و جلسات و محافل علمی ایشان که مشتاقان فراگیری علوم اهل‌بیت(ع) را به مکه می‌کشانده، عمق حضور عالمان مکتب اهل‌بیت(ع) در این شهر را روشن خواهد نمود. قرن یازدهم شاهد بیشترین حضور علمی و عملی عالمان امامی در مکه است. برخی از این اندیشمندان در مکه جایگاه رفیعی داشته‌اند تا جایی که کتاب‌هایی که توسط مخالفان در گذشته و حال پیرامون اعلام مکی نوشته شده از ایشان نام برده‌اند.


هدیه تقوی،
دوره ۱۰، شماره ۳۴ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

سیادت و قدرت سیاسی مکه در آستانه ظهور اسلام به صورت پیرسالاری (جنتوکراسی[۱]) بود و شیوخ خاندان‌های قریش در برخورد با مسائل و مشکلات پیش آمده در دارالندوه اجتماع می‌کردند. مواجهه آنان با رسالت پیامبر(ص)، بارها سران قریش را به تشکیل شورا و بررسی راهکارهای مقابله با نفوذ اسلام کشاند. اظهار نظر‌ها، نحوه برخوردها به صورت کلامی و عملی، اختلاف و دسته‌بندی سران و بزرگان قریش، نشان می‌دهد که آنان در موارد متعددی در برخورد با پیامبر(ص) اشتراک نظر نداشته و دچار اختلاف و واگرایی می‌شدند. مقاله پیش‌رو قصد دارد ضمن نشان دادن همگرایی و واگرایی سران قریش در برخورد با پیامبر(ص)، با ارائه شواهد و داده‌های تاریخی به تحلیل و واکاوی آنها نیز بپردازد. به نظر می‌رسد برخوردهای سران قریش با پیامبر(ص) در مواقعی که به صورت مذاکره و مسالمت‌آمیز انجام می‌شده از همگرایی و در مواقعی که به اعمال فشار، خشونت، محدودیت و یا نبرد می‌انجامیده از واگرایی بیشتری برخوردار بوده است.

 
[۱] . Gentocracy

محمد نصیری، سیدحسن قاضوی، هدی فردمقدم،
دوره ۱۰، شماره ۳۷ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده

چرایی عدم پذیرش اسلام از سوی اکثریت مردم مکه پس از ۱۳ سال تبلیغ پیامبر، از موضوعاتی است که اندیشه‌ورزان حوزه دین، سیاست و تاریخ را به خود مشغول داشته است. در گونه‌شناسی کلی نظریه‌های این باب، برخی جمود فکری، عنصر جاهلیت و بت‌پرستی و یا ساختار و سنت‌های قبیله‌ای و برخی شرایط اقلیمی را مورد تاکید قرار داده‌اند. پژوهش حاضر درصدد است با توصیف و تحلیل زمینه‌های ساخت انحصار به پاسخ مطلوب دست یابد. نقش بی‌بدیل قدرت اقتصادی به‌عنوان پشتوانه انحصارگرایی، و تسری این مسئله در ابعاد سیاسی اجتماعی و گزارش‌های همسو، قراین نظریه مختار است. انحصارگرایی در این جامعه، علاوه بر ایجاد نظام طبقاتی، وضع و اجرای قوانین را نیز در اختیار اعضای این حلقه انحصاری قرار می‌داد. طبقه‌ای که پذیرش محتوای دعوت پیامبر، به منزله قبول خطا در خودبرترانگاری و شکسته شدن حلقه انحصاری آنها بود.


صفحه 1 از 1     

فصلنامه علمی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی The History of Islamic Culture and Civilization A Quarterly Research Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4680