نقش و عملکرد ناصر کبیر در نشر اندیشه شیعی در طبرستان
محمد شورمیج 1، ولی‌اله مرادیان2 ، رمضان رضایی3
1- گروه تاریخ دانشگاه پیام نور ، m.shoormeij9@pnu.ac.ir
2- دانشگاه پیام نور
3- گروه تاریخ و تمدن و انقلاب اسلامی دانشکده معارف و اندیشه اسلامی دانشگاه تهران

در عرصه سیاسی مهمترین نتیجه مهاجرت سادات علوی به شمال ایران در قرن سوم هجری،تأسیس حکومت شیعی علوی در طبرستان بود.در اوایل قرن چهارم هجری با شکلگیری و بنیان گرفتن مکتب ناصریه، شهرهایی چون آمل و هوسم از مراکز اصلیترویج فرهنگ شیعی در سراسر طبرستان و دیلم به شمارمی‌رفتند. این نوشتار بر آن است با شیوه توصیفی و تحلیلی‌، تلاش ناصرکبیر در نشر اندیشه شیعی طبرستان را مورد بررسی قرار دهد. در مجموع میتوان چنین نتیجه گرفت، محبوبیت علویان در بین عامه مردم طبرستان از یک سو و تلاش ناصرکبیر در نشر اسلام و اندیشه شیعی، سبب ساخت و راه اندازی مدارس، کتابخانه‌ها، محافل بحث و مناظره و تدریس علوم دینی شد.تمامی این موارد در اعتلای فرهنگ شیعی تأثیرگذار بودهاست.اهمیت این تلاشها در این است که با توجه به جو سیاسی و تسنن حاکم ،این منطقه در احیای فرهنگ شیعی تلاش نموده است.

واژه‌های کلیدی: ناصرکبیر، طبرستان، فرهنگ شیعی، علویان.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ فرهنگ و تمدن دولت‌های شیعی
دریافت: 1395/7/16 | پذیرش: 1396/3/10 | انتشار: 1396/3/30

Shoormeij M, Moradian W A, Rezayi R. Naser Kabir's Role and Performance in Spreading Shiite Thought in Tabarestan. - 2017; 8 (26) :51-64

شورمیج محمد، مرادیان ولی‌اله، رضایی رمضان. نقش و عملکرد ناصر کبیر در نشر اندیشه شیعی در طبرستان. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1396; 8 (26) :51-64