نقش مؤلفه‌های نفسانی در پی‌ریزی تمدن در اندیشه علامه جعفری
عبدالله نصری 1، علی اسدیان شمس2
1- استاد گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی و مدرس دروس معارف اسلامی ، Nasri@atu.ac.ir
2- دانشجوی دکتری دانشگاه علامه طباطبایی و مدرس دروس معارف اسلامی
غالب پژوهش‌ها پیرامون چگونگی شکل‌گیری تمدن به فرایند تکاملی ارتباطات، امتیازات و اختراعات بشری متمرکز شده‌اند؛ در‌حالی‌که بیشتر تمرکز علامه جعفری، بررسی حالات روحی است که انسان‌ها را به سمت تمدن‌سازی، سوق می‌دهد؛ لیکن وی نظام واحدی در این باب ارائه نمی‌دهد. این پژوهش با روش توصیفی ـ تحلیلی به بررسی اندیشه علامه جعفری می‌پردازد تا تعاملی را که میان حالات روحی صیانت ذات، آزادی، اختیار و قدرت، در فرایند تمدن‌سازی برقرار می‌شود، به‌صورت نظام‌مند معرفی کند و میزان تأثیر مؤلفه‌های نفسانی در پی‌ریزی تمدن مورد مطالعه قرار دهد و این نتیجه حاصل می‌آید که انسان در مسیر رشد و تکامل با تعدیل مثبت صیانت ذات، آن را از حالت خودمحوری خارج می‌کند. در این حالت با تعدیل آزادی و تبدیل آن به اختیار، روابط عالی میان انسان‌ها را هدف قرار می‌دهد و با به‌کارگیری قدرت در این راستا، به‌تدریج نمودهای تمدنی شکل می‌یابد و پروسه تمدن پی‌ریزی می‌شود.
واژه‌های کلیدی: محمدتقی جعفری، مؤلفه‌های نفسانی، پیدایش تمدن، صیانت ذات، آزادی، قدرت، اختیار.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: سایر موضوعات تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
دریافت: 1398/6/7 | پذیرش: 1398/11/14 | انتشار: 1399/2/10

Nasri A, Asadian Shams A. The Role of Carnal Components in the Establishment of a Civilization Based on Allameh Jafari's Perspectives. - 2020; 11 (38) :7-24

نصری عبدالله، اسدیان شمس علی. نقش مؤلفه‌های نفسانی در پی‌ریزی تمدن در اندیشه علامه جعفری. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1399; 11 (38) :7-24