:: دوره 4، شماره 12 - ( پاییز 1392 ) ::
موقعیت اجتماعی واقفان در عصر صفویه به استناد وقف‌نامه‌ها
مهناز رحیمی فر 1، سعیداف عبدالقهار2
1- دانشجوی دکتری تاریخ اسلام دانشگاه ملی دوشنبه ـ تاجیکستان ، mzrahimifar@hotmail.com
2- استاد تمام دانشگاه ملی دوشنبه ـ تاجیکستان
براساس آثار مکتوب باقی‌مانده از دوران صفویه، بی‌گمان وقف یکی از شکوفاترین دوران خود را در این زمان داشته است. شاهان صفویه از پیشقدمان وقف‌های بزرگ، به‌حساب می‌آیند و به‌تبع بسیاری از حاکمان مناطق، درباریان و افراد خیرخواه نیز املاک و اموال فراوانی را در سرتاسر مملکت وقف کردند. با توجه به گستردگی و پراکندگی پژوهش‌های صورت گرفته در زمینه وقف در دوره صفویه، در این مقاله سعی شده براساس وقف‌نامه‌های منتشر شده (اصل وقف‌نامه یا رونوشت آن و برخی اسناد مرتبط به وقف)، و با استفاده از منابع دیجیتال، با تأکید بر برخی از وقف‌نامه‌های مشهد (آستان قدس رضوی)، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین مراکز مذهبی مورد توجه واقفان، و اردبیل (بقعه شیخ صفی‌الدین) با پیشینه غنی از وقفیات خانقاهی، موقعیت و طبقات اجتماعی واقفان در آن زمان مورد بررسی قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: صفویه، طبقات اجتماعی، اسناد وقفی، اردبیل، مشهد.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ فرهنگی و اجتماعی
دریافت: 1398/7/20 | پذیرش: 1398/7/20 | انتشار: 1398/7/20

Rahimifar M, Abdolqahhar S. According to the Deeds of Endowment. - 2013; 4 (12) :41-70

رحیمی فر مهناز، عبدالقهار سعیداف. موقعیت اجتماعی واقفان در عصر صفویه به استناد وقف‌نامه‌ها. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1392; 4 (12) :41-70