:: دوره 2، شماره 4 - ( پاییز 1390 ) ::
بنیان‌گذاران و مبلّغان سبّ و لعن با نام و نشان در اسلام
مصطفی معلمی
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری. ، moallemee@gmail.com
چکیده:   (1975 مشاهده)
امروزه در بخش‌هایی از جامعه مسلمانان سخنانی در قالب سبّ و شتم و یا لعنِ با نام و نشان و حتی تکفیر دیگران شنیده می‌شود. به‌نظر می‌رسد در گذشته‌های دور نیز این رفتار پیشینه داشته است و در سده‌های پیشین نیز داعیه‌داران حکومت و تفکرات مذهبی چنین رفتارهایی داشته‌اند. از نخستین حرکت‌های هدفمند در راستای تخریب رقیب، شیوه بنی‌امیه در ترویج سبّ و لعن آل ابی‌طالب(ع) بوده است. گروه‌های دیگر نیز هریک با توجه به گرایش‌های خود واکنش‌هایی در برابر حرکت بنی‌أمیه نشان دادند. کیسانیه یکی از همین گروه‌هاست که با پیکان حملات زبانی، دو خلیفه اول و دوم را نشانه رفت. بررسی‌های انجام‌شده در این پژوهش نشان می‌دهد دو گروه بنی‌امیه به‌عنوان نظام حاکم و کیسانیه به‌عنوان یک جریان، به گسترش سبّ و شتم و لعنِ با نام و نشان دامن زده‌اند. بنی‌عباس نیز که میراث‌خوار کیسانیه بوده‌اند تا پیش از به قدرت رسیدن، در ترویج آن کوشیده‌اند.
واژه‌های کلیدی: بنیان‌گذاران، سبّ، لعن، تکفیر، بنی‌امیه، بنی‌عباس، کیسانیه.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ فرهنگی و اجتماعی
دریافت: 1390/2/20 | پذیرش: 1390/7/9 | انتشار: 1390/7/23

Mu’alemi M. The founders and promoters of the theory of insulting and cursing somebody by name and specifications in the Islam. - 2011; 2 (4) :181-210

معلمی مصطفی. بنیان‌گذاران و مبلّغان سبّ و لعن با نام و نشان در اسلام. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1390; 2 (4) :181-210