:: دوره 11، شماره 40 - ( پاییز 1399 ) ::
نقش علمای مهاجر بحرینی در گسترش تشیع در ایران از صفویه تا پایان قاجاریه
محمدحسن انصاری1 ، حمید اسدپور 2
1- دانشجوی دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام دانشگاه خلیج فارس بوشهر
2- استادیار گروه تاریخ دانشگاه خلیج فارس بوشهر ، asadpour22@gmail.com
مهاجرت علمای شیعه از سرزمین بحرین به ایران و نقش آنان در ترویج تشیع ایرانیان ازجمله موضوع‌هایی است که از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده است. این پژوهش با طرح این پرسش که علمای بحرینی چه نقشی در تشیع مردم ایران داشته‌اند بر آن است تا به روش توصیفی ـ تحلیلی، این موضوع را در محدوده‌ی زمانی یادشده بررسی کند. یافته پژوهش نشان می‌دهد که علمای بحرینی با حضور در ایران، از طریق رونق دادن به مدارس دینی، تدریس و تربیت شاگردان، تألیف کتاب و رساله در مبانی مذهبی، برپایی نماز جمعه و جماعات و دیگر کنش‌های فرهنگی و تبلیغی، نقش مهمی در گسترش تشیع در ایران، به‌ویژه در نواحی جنوبی داشته‌اند.
واژه‌های کلیدی: ایران، بحرین، علمای بحرین، تشیع، صفویه، قاجاریه.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تحولات فرهنگی ایران اسلامی
دریافت: 1399/2/5 | پذیرش: 1399/6/5 | انتشار: 1399/8/5

Ansari M H, Asad Pour H. The Role of Bahraini Immigrant Scholars in the Spread of Shiism in Iran from Safavid to the End of Qajar. - 2020; 11 (40) :119-142

انصاری محمدحسن، اسدپور حمید. نقش علمای مهاجر بحرینی در گسترش تشیع در ایران از صفویه تا پایان قاجاریه. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1399; 11 (40) :119-142