:: دوره 12، شماره 43 - ( تابستان 1400 ) ::
اصول و مؤلفه‌های پژوهش تمدّن‌ساز در اندیشه حضرت آیت الله خامنه‌ای
محمدمهدی ولی زاده 1، ابوالقاسم ولی زاده2 ، زهرا مرندی3
1- دانشجوی کارشناسی ارشد اخلاق اسلامی دانشگاه معارف اسلامی و دانش آموخته سطح سه حوزه علمیه قم ، valizadeh.maaref@gmail.com
2- استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه ارومیه
3- دانش آموخته سطح دو و پژوهشگر حوزه علمیه خواهران قم
پژوهش یک فرایند قابل مدیریت و نظام­‌دهی است و یکی از پایه‌­های اساسی تمدّن‌­سازی شمرده می شود؛ از این رو طراحی نقشه‌­ی پژوهش هدفمند در مسیر تحقق تمدّن­‌سازی با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب ضروری است. در این راستا باید اندیشه‌­های آیت الله خامنه‌­ای را به مثابه اندیشمند و سردمدار تمدّن­‌خواهی نوین اسلامی، مورد توجه و تحلیل قرار داد. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی، با مطالعه تفصیلی بیانات رهبر معظم انقلاب در بازه زمانی 1379 تا 1397، به استخراج اصول و زیرساخت­‌های مسیر پژوهش تمدّن‌­ساز پرداخته و به دو اصل «انطباق پژوهش بر نیازهای جاری و آینده کشور» و «دستیابی به مرجعیت و استقلال علمی» دست­یافته است. به دنبال آن، مؤلفه‌­های عملی هر یک را مورد تحلیل و واکاوی قرار داده است؛ در این راستا، چهار مؤلفه برای تحقق اصل نخست و شش مؤلفه برای اصل دوم ارائه کرده و تاکتیک­‌های عملیاتی را پیشنهاد نموده است.
واژه‌های کلیدی: پژوهش، مرجعیت علمی، تولید دانش، تمدن اسلامی، گام دوم، مقام معظم رهبری.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تمدن ایران اسلامی
دریافت: 1399/9/10 | پذیرش: 1400/2/28 | انتشار: 1400/6/15

Valizadeh M M, Valizadeh A, Marandi Z. Principles and Components of Civilization Making Research in the Thoughts of Ayatollah Khamenei. - 2021; 12 (43) :7-30

ولی زاده محمدمهدی، ولی زاده ابوالقاسم، مرندی زهرا. اصول و مؤلفه‌های پژوهش تمدّن‌ساز در اندیشه حضرت آیت الله خامنه‌ای. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1400; 12 (43) :7-30