موانع و مشکلات سفر حج ایرانیان در روزگار سلجوقیان
علی غفرانی 1، زهرا نوروزی2 ، زهرا پرگزی2
1- دانشگاه فردوسی مشهد ، sjdmu529@um.ac.ir
2- دانشگاه فردوسی مشهد

سفر حج به‌عنوان یک فریضه دینی، در روزگاران گذشته سفری سخت، خطرناک و گاه بی‌بازگشت و همراه با مشکلات بسیار بوده است. در روزگار حاکمیت سلجوقیان بر ایران (۴۲۹ ـ ۵۹۰ ق)، از یک‌طرف گاه شرایط اقتصادی نامناسب در سفر حج تأثیر می‌گذاشت و از طرف دیگر، حاجیان با مشکلات زیادی ازجمله ناامنی ناشی از غارتگری اعراب بادیه، حمله‌های ناگهانی اسماعیلیان، کمبود آب و آذوقه، قحطی و بیماری‌های کشنده‌ای مانند و با روبه‌رو می‌شدند. اختلافات سیاسی در این دوره مانند اختلافات سلاطین سلجوقی، استقلال‌طلبی برخی امیران عراق و اختلافات امیران مکه با امیرالحاج نیز، بر مشکلات سفر حاجیان می‌افزود. این مقاله بر آن است تا با استفاده از گزارش‌های تاریخی، موانع و مشکلات سفر حج در دوره سلجوقیان را با روش توصیفی ـ تحلیلی بررسی کند.

واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی سفر حج، سلجوقیان، اسماعیلیان، قبیله خفاجه، حجاز.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ فرهنگی و اجتماعی
دریافت: 1393/10/2 | پذیرش: 1394/4/31 | انتشار: 1395/9/16

Ghofrani A, Norouzi Z, Pargazi Z. Obstacles and Problems on the Way of Iranians’ pilgrimage at the Time of the Seljuk. - 2016; 7 (22) :117-133

غفرانی علی، نوروزی زهرا، پرگزی زهرا. موانع و مشکلات سفر حج ایرانیان در روزگار سلجوقیان. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1395; 7 (22) :117-133