:: دوره 13، شماره 47 - ( تابستان 1401 ) ::
تحلیل واقع‌گرایانه سیاست خارجی شاه‌عباس اول در قبال قدرت‌های بزرگ
حسین کریمی فرد
دانشیار گروه علوم سیاسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران ، Hkarimifard@yahoo.com
سیاست خارجی ایران در دوره صفویه عرصه قدرت‌نمایی، جایگاه و شأن شاهان بوده است. تعریف سیاست، منفعت، هویت و مذهب در این دوره تابعی از قرائت و تفاسیر شاه از این مفاهیم بوده است. بررسی اقدامات شاه‌عباس اول نشان می‌دهد عمل‌گرایی، واقع‌گرایی، ایجاد ائتلاف و اتحادهای موقت و بی‌اعتمادی به قدرت‌های بزرگ از عناصر برجسته هویت سیاسی شاه‌عباس بوده که روابط و سیاست خارجی ایران را در این دوره تحت‌تاثیر قرار داده است. روش این پژوهش تاریخی، اسنادی، توصیفی و تحلیلی و روش جمع‌آوری داده‌ها کتابخانه‌ای می‌باشد. سؤال این پژوهش عبارتست از آنکه جهت‌گیری سیاست خارجی شاه‌عباس در قبال قدرت‌های بزرگ متاثر از چه مؤلفه‌هایی بوده است؟ فرضیه این پژوهش عبارتست از آنکه جهت‌گیری سیاست خارجی شاه‌عباس در قبال قدرت‌های بزرگ متأثر از روحیه عمل‌گرایانه و واقع‌گرایانه شاه‌عباس، الزامات و قواعد ناشی از قدرت و معادلات سیاسی و ایدئولوژی شیعی بوده است.
واژه‌های کلیدی: صفویه، شاه‌عباس، سیاست خارجی، قدرت‌های بزرگ، واقع‌گرایانه، عمل‌گرایانه.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ تمدن و شیعه
دریافت: 1400/3/22 | پذیرش: 1400/8/18 | انتشار: 1401/4/1

Karimi Fard H. A Realistic Analysis of Shah Abbas I's Foreign Policy towards the Great Powers. - 2022; 13 (47) :161-182

کریمی فرد حسین. تحلیل واقع‌گرایانه سیاست خارجی شاه‌عباس اول در قبال قدرت‌های بزرگ. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1401; 13 (47) :161-182