نسبت تعالی ارزش‌ها و عدالت‌ اقتصادی در عصر نبوی
سید محمدمهدی موسوی نژاد1 ، جواد سلیمانی امیری 2
1- کارشناسی ارشد رشته مدرسی معارف، گرایش تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی.
2- دانشیار گروه تاریخ مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره). (نویسنده مسئول) ، soleimani@qabas.net
این مقاله با رویکرد توصیفی و تحلیلی، تأثیر ارزش‌های معنوی را بر جریان عدالت اقتصادی و نیز نقش شکل‌گیری عدالت اقتصادی را در اعتلای ارزش‌ها به‌عنوانِ بخشی از وضعیت فرهنگی تاریخ عصر نبوی مورد تحقیق قرار می‌دهد. برای تحلیل، از مفهوم ارزش در دانش روانشناسیِ اخلاق بهره‌ گرفته شده و چینش مطالب با استفاده از مبحث عوامل انگیزشی در این دانش، رقم خورده است. ضمن آنکه پیش‌فرض کلامیِ روشنی داشته و اطلاعات با در نظر گرفتنِ نقش هدایت‌گری رسول‌الله (ص) در تقویت باور و امید نسبت به هدایت‌ تشریعی الهی، طرح گردیده‌اند. نتیجه چنین شد که ابتدا عدالت‌ اقتصادی در عصر نبوی با واسطه ایجاد ارزش‌های معنوی در اثر تبلور باور نسبت به هدایت تشریعی الهی رخ داده و از سوی دیگر، این توان را داشت که مجدداً با تقویت باور فوق و تقویت بنیان حاکمیت توحیدی، زمینه‌ساز اعتلای ارزش‌ها گردد.
واژه‌های کلیدی: نسبت، عدالت‌ اقتصادی، ارزش، اعتلای ارزش‌ها، عصر نبوی.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پیدایش و شکوفایی تمدن اسلامی
دریافت: 1400/3/3 | پذیرش: 1400/9/4 | انتشار: 1401/4/1

Musavi Nezhad S M M, Soleimani Amiri J. The Relationship between the Transcendence of Values and Economic Justice in the Prophetic Age. - 2022; 13 (46) :7-26

موسوی نژاد سید محمدمهدی، سلیمانی امیری جواد. نسبت تعالی ارزش‌ها و عدالت‌ اقتصادی در عصر نبوی. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1401; 13 (46) :7-26