:: دوره 13، شماره 48 - ( پاییز 1401 ) ::
موقعیت و حقوق زنان در دوره ایلخانان (مطالعه موردی تأثیر اصلاحات غازان‌خان)
سمانه نجارزاده 1، ذکرالله محمدی2
1- کارشناسی ارشد تاریخ ایران اسلامی دانشگاه الزهراء ، S.najjarzadeh65@gmail.com
2- دانشیار گروه تاریخ، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
دوران مغول از جهات گوناگون یکی از مهم‌ترین ادوار تاریخی ایران به‌حساب می‌آید. دوران تقابل دو فرهنگ مغولی ـ ترکی (ایلیاتی) و فرهنگ ایرانی (شهرنشینی) که اقشار مختلف ایران با فرهنگ جدیدی آشنا می‌شوند که کاملاً با فرهنگ ایرانی و شهرنشینی تفاوت‌های بنیادین دارد. در فرهنگ قوم مهاجم برخلافِ قوم مغلوب، زنان در همه حوزه‌ها از جایگاه والایی برخوردار بودند. اما با گذشت زمان و مستحیل شدن مغولان در فرهنگ ایرانی، ما رفته‌رفته شاهد افول ویژگی‌های مذکور می‌شویم. سؤال اصلی پژوهش حاضر این است که چه عواملی در تحول مقوله مذکور مؤثر بوده است؟ فرض پژوهش حاضر بر این است که به‌رغمِ تأثیرات عوامل گوناگون، عامل اصلی را باید در دیدگاه‌ها و اندیشه‌های نهفته در اصلاحات غازان‌خان در خصوص زنان جستجو کرد. دستاورد پژوهش حاضر نیز چنین مقوله‌ای را به اثبات می‌رساند. روش پژوهش حاضر روشی توصیفی ـ تحلیلی و با اتّکا به منابع و متون اصلی و کتابخانه‌ای بوده است.
واژه‌های کلیدی: مغولان، ایلخانان، زنان، اصلاحات غازان‌خان، اقتصاد، سیاست، دین.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تمدن ایران اسلامی
دریافت: 1400/8/8 | پذیرش: 1401/3/24 | انتشار: 1401/9/6

Najar Zadeh S, Mohammadi Z. The Position and Rights of Women during the Ilkhanate Period (A Case Study of the Impact of Ghazan Khan's Reforms). - 2022; 13 (48) :101-120

نجارزاده سمانه، محمدی ذکرالله. موقعیت و حقوق زنان در دوره ایلخانان (مطالعه موردی تأثیر اصلاحات غازان‌خان). تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1401; 13 (48) :101-120