:: دوره 13، شماره 48 - ( پاییز 1401 ) ::
نقش اجتماعی امامان جمعه در جامعه کرمان دوره قاجاریه
محمد خداوردی تاج‌آبادی
استادیار گروه علوم سیاسی، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران و مدرس دروس معارف اسلامی. ، khodaverdi1358@gmail.com
حمله سپاه قاجاریه به کرمان و قتل علما و همچنین حمله وهابیون به بحرین، منجر به انتصاب علمای غیرکرمانی از سوی شاهان قاجاریه به امامت جمعه کرمان گردید. شاخص‌های انتخاب علما به منصب امامت جمعه کرمان شایستگی‌های مذهبی، اخلاقی، علمی و روابط نیکوی آنها با دربار بود و به‌تدریج برخی اعضای خانواده سید جواد شیرازی به‌سببِ ویژگی‌های یادشده به این مقام نائل شدند. پژوهش حاضر با رویکرد تاریخی ـ تحلیلی تلاش دارد تا نقش اجتماعی امامان جمعه در جامعه کرمان عهد قاجاریه را نشان دهد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که امامان جمعه به‌عنوانِ نمایندگان دربار از کنش‌گرانِ اصلی جامعه کرمان بودند. آنها در این جامعه برای تأمین عدالت و رفاه اجتماعی به تأسیس دیوان‌خانه قضایی و احداث کاروان‌سرای تجاری همت گماشتند و برای اتحاد و همدلی میان پیروان شیخیه و متشرعه به نشر عقاید و فرهنگ شیعه و تربیت مبلغان پرداختند.

واژه‌های کلیدی: کرمان، قاجاریه، امام‌جمعه، سیدجواد شیرازی، میرزا جلال الدین، میرزا حسین.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ تمدن و شیعه
دریافت: 1400/10/26 | پذیرش: 1401/2/27 | انتشار: 1401/9/6

Khodaverdi Tajabadi M. The Social Role of the Imams of Friday in Kerman Society during the Qajar Period. - 2022; 13 (48) :121-140

خداوردی تاج‌آبادی محمد. نقش اجتماعی امامان جمعه در جامعه کرمان دوره قاجاریه. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1401; 13 (48) :121-140