نقش غرب‌گرایان در تقابل‌سازی فرهنگی ایران باستان و اسلام در روزگار معاصر
مصطفی محسنی 1، امیرمحسن عرفان2 ، امیر سیاهپوش3
1- دانشجوی دکترای مدرسی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی. (نویسنده مسئول) ، awleya5tan@yahoo.com
2- استادیار گروه تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی.
3- استادیار گروه انقلاب اسلامی دانشگاه معارف اسلامی.
نوشتار پیش‌رو با هدف تبیین نقش غرب‌گرایان در تقابل‌سازی فرهنگی ایران باستان و اسلام در ایران معاصر پرداخته‌ است. آسیب‌های جدی باستان‌گرایی افراطی در حوزه‌های اجتماعی، سیاسی،‌ مذهبی و مخصوصا فرهنگی از جمله ایجاد تقابل فرهنگی بین ایران باستان و اسلام، ضرورت این بحث را به اثبات می‌رساند. بنابر یافته‌های این تحقیق، اکثر افرادی که به این مسئله دامن میزدند به نوعی مرتبط با غرب بودند. این افراد با تحریک دولت‌های غربی ابتدا به تزریق باستان‌گرایی در جامعه نخبگانی و جذب آنان اقدام کرده و سپس به القاء این تفکر با ترفندهای گوناگون در سطوح مختلف اجتماعی مبادرت ورزیدند. این تحقیق روش تبیینی تحلیلی را در پردازش محتوا مبنا قرار داده است و بر حسب دستاورد یا نتیجه تحقیق از نوع توسعه‌ای – کاربردی و به لحاظ نوع داده‌های مورد استفاده، یک تحقیق کیفی و روش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه‌ای است.
واژه‌های کلیدی: باستان‌گرایی، غرب‌گرایان، تقابل‎‌سازی فرهنگی، اسلام و ایران، زرتشتیان هند، ناسیونالیسم رومانتیک آلمانی.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تحولات فرهنگی ایران اسلامی
دریافت: 1400/11/13 | پذیرش: 1401/4/25 | انتشار: 1402/2/5

Mohseni M, Erfan A M, Siahpoosh A. The Role of Western-Oriented Individuals in the Cultural Confrontation of Ancient Iran and Islam in the Contemporary Era. - 2023; 14 (50) :147-172

محسنی مصطفی، عرفان امیرمحسن، سیاهپوش امیر. نقش غرب‌گرایان در تقابل‌سازی فرهنگی ایران باستان و اسلام در روزگار معاصر. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1402; 14 (50) :147-172