تحلیل و بررسی مؤلّفه‌های شایسته‌سالاری در مدیریت از دیدگاه امام علی(ع)
علی محمد تاج الدین1، رضا ابروش2، علی الهی تبار3
1- دانشجوی دکتری رشته مدرّسی معارف گرایش تاریخ فرهنگ و تمدن دانشگاه معارف اسلامی (نویسنده مسئول). ، alitaj.1332@yahoo.com
2- استادیار گروه مدیریت فرهنگی دانشگاه معارف اسلامی.
3- استادیار گروه تاریخ تمدن اسلامی، جامعه المصطفی| (مدرسه امام خمینی قدس سره).
امروزه شایسته‌سالاری در میزان موفقیت سازمان‌ها در دستیابی به اهدافشان به عنوان یک اصل مدیریتی مورد توجه است. این اصل، ذیل مدیریت منابع انسانی در بخش مربوط به شرایط احراز شغل و نیز در تمام مکاتب، متناسب با مبانی فکری و فرهنگی همان جوامع تعریف می‌شود. شناسایی و تبیین ابعاد مختلف این اصل مهم با رویکرد اسلامی نه تنها می‌تواند در جهتِ الگوسازی برای مسئولان و مدیران جامعه اسلامی زمینه‌سازی علمی انجام دهد، بلکه منجر به ایجاد یک تحوّل اساسی به منظور گفتمان‌سازی تمدن نوین اسلامی خواهد شد. از این رو، تلاش شد تا با استفاده از روش تحلیل مضمون اقدام به استخراج مؤلّفه‌های اسلامی شایسته‌سالاری از متون دینی نماییم. نتیجتاً، چهار مؤلّفه باورمندی اسلامی، سلامت نفس، معرفت و شناخت و نیز منزلت و اعتبار اجتماعی به ترتیب اولویت به عنوان مضامین فراگیر شناسایی، تبیین و مورد بررسی قرار گرفتند.
واژه‌های کلیدی: تمدن اسلامی، مؤلّفه‌های شایسته‌سالاری، مدیریت منابع انسانی، مدیریت از دیدگاه امام علی (ع)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: مبانی نظری فرهنگ و تمدن اسلامی
دریافت: 1401/3/18 | پذیرش: 1401/9/19 | انتشار: 1402/2/5

Analyzing and Examining the Components of Meritocracy in Management from the Perspective of Imam Ali (AS). - 2023; 14 (50) :7-36