ماهیت و کارکرد سنت جوار از دوران جاهلی تا عصر نبوت
احمد محمود حمد1 ، سجاد دادفر 2، مهدی عزتی3
1- کارشناس ارشد گروه تاریخ دانشگاه رازی، کرمانشاه.
2- استادیار گروه تاریخ دانشگاه رازی، کرمانشاه. (نویسنده مسئول) ، sdadfar@razi.ac.ir
3- استادیار گروه تاریخ دانشگاه رازی، کرمانشاه و مدرس دروس معارف اسلامی.
جوار از جمله سنت‌های عصر جاهلی است که در بعد از ظهور اسلام نیز تداوم یافت. این سنت که آن را می‌توان بازتابی از شرایط سیاسی و اجتماعی شبه جزیره در قبل از ظهور اسلام دانست، در مناسبات قبیله‌ای از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بود. پژوهش حاضر به دنبال یافتن پاسخ این سئوال است که ماهیت و کارکرد سنت جوار در تاریخ عرب جاهلی و آغاز دوره اسلامی چگونه بوده است؟ یافته‌های این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته نشان می‌دهد که اعرابِ پیش از اسلام در غیاب یک حکومت مرکزی از این سنت جهت تامین امنیت خود استفاده می‌نمودند. با گذر از جامعه جاهلی به جامعه اسلامی این سنت دستخوش تغییراتی شد و پیامبر(ص) آن را به عنوان یک قرارداد اجتماعی در راستای اهداف دولت نبوی به کار گرفت. در واقع اسلام ایمان ‌و حق‌مداری ‌را در مضمون ‌اجتماعی ‌جار دخالت ‌داد و حفظ ‌جوار را از ارکان‌ برپایی‌ جامعه ‌آرمانی‌ و رفتاری ‌خیرخواهانه‌ و برخاسته ‌از روح‌ ایمان ‌دانست‌.
واژه‌های کلیدی: گذر از عصر جاهلی، سنت جوار، اصول و شرایط جوار، پیامبر، و استفاده از سنت جوار.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ فرهنگی و اجتماعی
دریافت: 1401/3/16 | پذیرش: 1401/11/3 | انتشار: 1402/2/5

Hamd A M, Dadfar S, Ezzati M. The Nature and Function of the Tradition of Jawar from the Age of Ignorance to the Age of Prophethood. - 2023; 14 (50) :103-128

حمد احمد محمود، دادفر سجاد، عزتی مهدی. ماهیت و کارکرد سنت جوار از دوران جاهلی تا عصر نبوت. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1402; 14 (50) :103-128