:: دوره 6، شماره 20 - ( پاییز 1394 ) ::
کارکرد علم انساب در تبیین حیات اجتماعی طالبیان عهد سلجوقی
محمدحسن الهی‌زاده1 ، راضیه سیروسی 2
1- دانشگاه بیرجند
2- دانشگاه الزهرا(س) ، sirousirazi@yahoo.com

دانش انساب یا نسب‌شناسی از علوم مورد توجه مسلمانان بوده که به منظور پرهیز از خطا در شناخت نسب افراد به وجود آمد. در اسلام، شناسایی نسب به جهت شناسایی افراد و آثار حقوقی آن مورد توجه قرار گرفته است. عباسیان که براساس اعتبار نسبی روی کار آمده بودند، به نسب‌شناسی به‌ویژه شناسایی نسب خاندان پیامبر (بنی‌هاشم) اهمیت دادند. آنان در همین راستا، نهاد نقابت را در قرن سوم پی‌ریزی کردند تا حقوق بنی‌هاشم را حفظ کند و به رتق و فتق امور سادات هاشمی بپردازد. این مسئله خودبه‌خود نیاز حیاتی و اساسی به نسب‌شناسان خبره را ایجاد کرد و زمینه‌ای برای گسترش و رشد دانش نسب‌شناسی شد. اوج شکوفایی این علم را می‌توان در دوره سلجوقی جستجو نمود؛ دوره‌ای که جایگاه اجتماعی طالبیان (شاخه‌ای از بنی‌هاشم) بهتر شد و نسب‌شناسی طالبیان مورد توجه قرار گرفت. در این نوشتار با رویکردی توصیفی ـ تحلیلی پس از تبیین جایگاه طالبیان در عصر سلجوقی و آثار نسب‌شناسی، ارتباط دانش نسب‌شناسی با حیات اجتماعی طالبیان مورد بررسی قرار گرفته و تأثیر این دانش بر گسترش دامنه نفوذ اجتماعی آنان تبیین شده است.

واژه‌های کلیدی: علم انساب، سادات، طالبیان، عهد سلجوقی، حیات اجتماعی.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ علوم
دریافت: 1394/4/5 | پذیرش: 1394/7/29 | انتشار: 1395/12/22

Elahizadeh M, Sirousi R. The Function of Genealogy in Explication of Social Life of the Talebiyan in Seljuk Era. - 2015; 6 (20) :131-150

الهی‌زاده محمدحسن، سیروسی راضیه. کارکرد علم انساب در تبیین حیات اجتماعی طالبیان عهد سلجوقی. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1394; 6 (20) :131-150