نقش تحولات سیاسی در اوضاع تجاری خراسان در دو سدۀ نخست اسلامی
نصرالله پورمحمدی املشی1 ، غلامرضا یوسفی 2، محمد محمدپور3
1- دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)
2- دانشگاه مولانا ، yousefi_1365@yahoo.com
3- دانشگاه مولانا

خراسان از لحاظ موقعیت تجاری سالیان متمادی پل ارتباطی شرق و غرب به‌شمار می‌رفت. این منطقه از طریق راه‌های تجاری به مناطقی مانند هند و چین و اروپای شرقی و تبّت وصل می‌شد. از طرف دیگر وجود بازارهای پر رونق در شهرهای مختلف مانند بلخ، مرو و نیشابور به موقعیت تجاری آنجا رونق داده بود. این مقاله درصدد بررسی اوضاع اقتصادی خراسان و رابطه آن با کنش‌های سیاسی منطقه از سدۀ اول تا برآمدن نخستین دولت محلی می‌باشد و می‌توان به این نتیجه رسید که رونق تجارت در این منطقه تحولات سیاسی و تاریخی مهمی را در آنجا رقم زده بود، که می‌توان از شکل‌گیری داستان‌های حماسی، ورود یزدگرد ساسانی به آنجا، حضور قبایل کثیر اعراب، سقوط امویان و برآمدن عباسیان و نیز تشکیل اولین دولت‌های محلی پس از سقوط ایران به دست مسلمانان یاد کرد که ظرفیت اقتصادی آن تأثیر بسزایی در این زمینه داشت.

واژه‌های کلیدی: خراسان، اوضاع اقتصادی، تجارت، صنعت، تحولات تاریخی
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تمدن ایران اسلامی
دریافت: 1393/3/5 | پذیرش: 1393/9/13 | انتشار: 1395/12/24

Poormohammadi Omleshi N, Yousefi G, Mohammadpoor M. The Role of Political Developments in Commercial Conditions of Khorasan during the First Two Decades of Islam. - 2015; 6 (18) :77-100