:: دوره 1، شماره 1 و 2 - ( بهار 1390 ) ::
جلد 1 شماره 1 و 2 صفحات 100-73 برگشت به فهرست نسخه ها
روش قرآن در تبیین مسائل تاریخی
تورج امیری
گروه معارف دانشگاه آزاد واحد کرمانشاه و دانشجوی دکتری گرایش تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی ، toraj.amere@yahoo.com

قرآن کریم که کتاب «مبین» و «تبیان کل شی» است، مکرر و به شیوه‌ای خاص به روایت تاریخ پیشینیان پرداخته و بر تاریخ‌نگاری مسلمین مؤثر بوده است. این کتاب آسمانی به روایت چرایی و چگونگی بعضی از وقایع پرداخته، رخ دادن شکست‌ها و پیروزی‌ها را بیان داشته و به مسائلی مثل تحریف، غلو و کتمان حقایق تاریخی اشاره دارد.
تاریخ همواره مورد انتقاد، به‌ویژه از سوی خواص فیلسوفان تاریخ بوده است. اندیشمندان با طرح روش‌های پژوهش در تاریخ، به اندیشه و دیدگاه «تبیین» در مسائل تاریخی رسیدند و روش‌هایی برای تشخیص و فهم حقایق و واقعیات تاریخی ابداع نمودند. یکی از مهم‌ترین این روش‌ها، روش تفسیری است.
تفسیر همواره لازمه آیات قرآن بوده و با آن قرین است. همچنین رویکرد قرآن کریم به تاریخ نیز رویکردی انتقادی است و سؤالی که با آن مواجهیم، روش قرآنی «تبیین» در روایت تاریخ است. در این مقاله تلاش بر آن است که آموزه‌ها و اندیشه‌های قرآنی که حاکی از این موضوع است، به‌صورت موضوعی و تطبیقی بررسی شود و روش قرآن در تبیین مسائل تاریخی مشخص گردد.

واژه‌های کلیدی: فلسفه انتقادی تاریخ، علم تاریخ، تبیین، تفسیر.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: قرآن و فرهنگ و تمدن اسلامی
دریافت: 1390/2/3 | پذیرش: 1390/6/15 | انتشار: 1396/4/25

Amiri T. The method of the Quran in explaining historical problems. - 2011; 1 (1 and 2) :73-100

امیری تورج. روش قرآن در تبیین مسائل تاریخی. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1390; 1 (1 و 2) :73-100