:: دوره 9، شماره 33 - ( زمستان 1397 ) ::
بررسی تحلیلی مؤلفه‌های مهدی‌باوری زیدیان در قرن سوم هجری
رضا برادران 1، محمدرضا بارانی2
1- دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی، گرایش تاریخ و تمدن اسلامی، دانشگاه معارف اسلامی ، r.baradaraan@gmail.com
2- استادیار دانشگاه الزهرا(س)
بازشناسی باورهای مهدوی زیدیان در قرن سوم هجری موضوعی است که نوشتار پیش‌رو بدان می‌پردازد و نویسنده بر آن است تا مهم‌ترین ویژگی‌های اندیشه مهدویت را در میان زیدیه در این بازه زمانی مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. چنان‌که مهدی‌باوری در این دوره، از کارکردهای ویژه‌ای در قیام‌های زیدی و بارور شدن برخی از مفاهیم کلیدی در حوزه مهدویت برخوردار بوده است. به‌نظر می‌رسد با ظهور شخصیت‌هایی همچون محمد بن قاسم (م‌219 ق) و یحیی بن عمر (م 250 ق) اندیشه مهدویت در میان زیدیه دوران جدیدی را تجربه کرد که باور به غیبت آن‌هم در بازه‌ای طولانی و همچنین توجه ویژه به علائم‌الظهور را می‌توان از خصوصیات بارز آن دانست. بنابراین نوشتار پیشِ‌رو با استفاده از منابع معتبر گوناگون و ارائه تحلیل‌های مستند تلاش می‌کند تصویری از مؤلفه‌های مهدی‌باوری زیدیان در قرن سوم را به‌دست دهد. چنان‌که تعامل زیدیان با دیگر گروه‌های موعودگرا می‌تواند موضوعات تحقیقات ارزشمند دیگر باشد.
واژه‌های کلیدی: مهدی‌باوری، مهدی، زیدیه، محمد بن قاسم، یحیی بن عمر.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ جنبش‌ها و قیام‌ها (با رویکرد فرهنگی و تمدنی)
دریافت: 1396/10/9 | پذیرش: 1397/4/27 | انتشار: 1398/2/24

Baradaran R, Barani M R. An Analytical Study of the Elements of the Zaydis’ Belief in Mahdi in the Third Century (A.H.). - 2019; 9 (33) :117-142

برادران رضا، بارانی محمدرضا. بررسی تحلیلی مؤلفه‌های مهدی‌باوری زیدیان در قرن سوم هجری. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1397; 9 (33) :117-142