بررسی مولفه‌های پایداری شهر در تمدن اسلامی؛ مطالعه موردی حلّه
میثم حبیبی کیان1 ، نجمه سادات موسویان 2
1- دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی گرایش تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه شهید بهشتی
2- دانشجوی دکتری شیعه شناسی دانشگاه ادیان و مذاهب ، ns.mousavian@gmail.com
حلّه شهری تأثیرگذار در جهان تشیع است که توسط حکام بنی‌مزید بنا شد. برخی ویژگی‌هایی این شهر، با تعاریف شهر پایدار اسلامی و مولفه‌های آن، قابل تطبیق است. از‌این‌رو با دسته‌بندی مولفه‌های شهرپایدار اسلامی به مادّی و معنوی، آنها را در حلّه خواهیم یافت. در این پژوهش سعی شده است که عوامل معنوی برای ایجاد یکپارچگی بین ساکنان و عوامل مادّی در سطحی پایین‌تر، جهت رزق و امنیت مورد بررسی قرارگیرد چراکه پایداری یک شهر به وجود این مولفه‌ها در کنار هم، بستگی دارد وگرنه از رونق خواهد افتاد همان‌طور که در حلّه قرن نهم روی داد. ازاین‌رو در بنای شهرحله، به این نتیجه می‌رسیم که بنی‌مزید با استفاده حداکثری از عوامل تأثیرگذار در پایداری شهر، توانستند کارویژه از تمدن اسلامی را به نمایش گذارند.
واژه‌های کلیدی: شهر اسلامی، حلّه، بنی مزید، شهر پایدار.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ هنر و معماری
دریافت: 1398/2/28 | پذیرش: 1398/11/16 | انتشار: 1399/2/10

Habibi Kian M, Mousavian N S. Investigating the Components of Urban Sustainability in Islamic Civilization: A Case Study of Hillah. - 2020; 11 (38) :77-102

حبیبی کیان میثم، موسویان نجمه سادات. بررسی مولفه‌های پایداری شهر در تمدن اسلامی؛ مطالعه موردی حلّه. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1399; 11 (38) :77-102