:: دوره 7، شماره 25 - ( زمستان 1395 ) ::
حمیدرضا ثنائی
دانشگاه فردوسی مشهد ، hr.sanaei@um.ac.ir

وضع اقتصادی نیشابور در سده‌های 6 ـ 4 ق بر وضع علمی ـ آموزشی آن اثرگذار بود و توانگرانش مهم‌ترین نقش را در پایه گذاری مدارس داشته‌اند. هزینه‌های بالای تأسیس مدرسه به‌ویژه اختصاص اوقاف برای آن، تنها از ایشان برمی‌آمد. پیروان سه مذهب غیر شیعی موجود در نیشابور نیز در این زمان از سطح معیشتی و طبقاتی متفاوتی برخوردار بودند. در پژوهش توصیفی ـ تحلیلی حاضر، یافته‌ها حاکی از آن است که در دوره مورد بحث، وضع معیشتی پیروان مذاهب غیر شیعی در نیشابور بر شمار مدارس وابسته به هر مذهب اثر گذاشته بود. بیشتر توانگران نیشابور در این زمان شافعی بودند و به همین نسبت بیشترین مدارس نیز بدیشان تعلق داشت. حنفیان از جایگاه معیشتی نازل‌تری نسبت به شافعیان برخوردار بودند و مدارس ایشان نیز کمتر از مدارس شافعی بود. کرّامیان نیز که بیشتر توده محروم نیشابور بدیشان وابسته بودند، از کمترین مدارس بهره می‌بردند.

واژه‌های کلیدی: نیشابور، مدرسه، وضع طبقاتی و معیشتی، شافعیان، حنفیان، کرّامیان
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ آموزش
دریافت: 1395/6/20 | پذیرش: 1395/11/5 | انتشار: 1396/3/23

Sanaie H R. The Effect of the Class Level and Living Condition of Religious Followers in Nishabur on the Establishment of the Schools in the 4-6 Centuries (AH). - 2017; 7 (25) :117-144