:: دوره 10، شماره 35 - ( تابستان 1398 ) ::
بازدارندگی فرهنگ ارجاء از نشر حدیث غدیر با تکیه بر خبری از ابوحنیفه
حسین حسینیان مقدم
دانشیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ، moghadam@rihu.ac.ir
غدیر محوری ‎ترین موضوع اختلافی شیعه و سنی است، که پیوسته در رد و اثبات یا تفسیر و تأویل محتوایی آن آثاری تدوین ‎شده است. مناظره‎ گونه برخی کوفیان با ابوحنیفه در باره غدیر از شمار آن گفتگوهاست، که نخستین بار ابن عُقْده(م334ق) نقل و سپس مفید(م413ق) بازگو کرده است. این نوشتار با پیوند به دیگر دانش ‎ها با رویکردی علمی تحلیلی، سخن ابوحنیفه را درباره غدیر بررسی توصیفی-تحلیلی کرده و به مسایلی مانند راویان خبر، محتوای حدیث و تناسب‎سنجی زمانی با جریان‎های فکری جامعه پرداخته است. یافته این آمایش با صرف نظر از ایرادهای سندی، آن است که پس از قتل عثمان، که جامعه به شدت برافروخته بود، مرجئهی نخستین با تکیه بر پذیرش دو خلیفه نخست، در برابر مواضع دو خلیفه بعدی سکوت کرد و ابوحنیفه براساس ارجاءگرایی نقل حدیث غدیر را عامل گسترش دشمنی‎ گروه ‎ها تحلیل ‎کرده و نشر آن را به صلاح جامعه آن روز ندانست.
واژه‌های کلیدی: حدیث غدیر، امیرالمؤمنین(ع)، ابوحنیفه، امام صادق(ع)، مرجئه
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ فرهنگی و اجتماعی
دریافت: 1397/9/4 | پذیرش: 1398/3/12 | انتشار: 1398/4/30

Hosseinian Moghaddam H. Deterrence of Referral Culture from the Publication of the Hadith of Ghadir Relying on News from Abu Hanifa. - 2019; 10 (35) :21-32