:: دوره 11، شماره 39 - ( تابستان 1399 ) ::
تحلیل رویکرد دینی تاریخ‌نگاران ایلخانی به جایگاه نهاد وزارت
رضا بیطرفان 1، فریدون الهیاری2 ، علی اکبر کجباف2
1- دانش‌آموخته دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام و مدرس دروس معارف اسلامی (نویسنده مسئول) ، rezabitarafan63@gmail.com
2- استاد گروه تاریخ دانشگاه اصفهان
وزارت مفهومی پربسامد در تاریخ‌نگاری ایلخانی به‌شمار می‌رود. جهان‌بینی اسلامی در گرایش تاریخ‌نویسان ایلخانی به ثبت تحولات نهاد وزارت تأثیر گذاشته است. نگرش اسلامی تاریخ‌نویسان میانه ایران، وزارت را به بستر مهم اندیشه‌ورزی اهل قلم تبدیل کرده است. رویکرد به وزارت، همراهی جریان‌های فکری اسلامی و ایرانی را نزد تاریخ‌نویسان ایرانی شریعت‌مدار به نمایش می‌گذارد. نوشتار حاضر در پی پاسخ به این سؤال است که مؤلفه‌های اندیشه اسلامی در رویکرد تاریخ‌نویسان ایلخانی به نهاد وزارت چه تأثیری داشته‌اند؟ دستیابی به پاسخ این پرسش با تحلیل بینش تاریخ‌نگاران ممکن خواهد بود. وزارت همچون ابزاری در دست پادشاه عادل دین پناه، او را به مقصودی عالی رهنمون می‌ساخته است. رویکردهای شریعت‌مدارانه به وزارت را می‌توان در بیان اهمیت نهاد وزارت، بیان شرایط وزارت، نقش‌آفرینی اعتقادی وزیران و داوری پیرامون عملکرد وزیران غیرمسلمان جستجو کرد.
واژه‌های کلیدی: تاریخ‌نگاران ایلخانی، جایگاه نهاد وزارت، رویکرد دینی تاریخ‌نگاران ایلخانی.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تحولات فرهنگی ایران اسلامی
دریافت: 1397/11/18 | پذیرش: 1398/7/20 | انتشار: 1399/4/10

Bitarafan R, Allahyari F, Kajbaf A A. Analysis of the Religious Approach of Ilkhanid Historiographers to the Position of the Institution of the Ministry. - 2020; 11 (39) :79-100

بیطرفان رضا، الهیاری فریدون، کجباف علی اکبر. تحلیل رویکرد دینی تاریخ‌نگاران ایلخانی به جایگاه نهاد وزارت. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1399; 11 (39) :79-100