:: دوره 10، شماره 36 - ( پاییز 1398 ) ::
واکاوی زمینه‌های اجتماعی سیاسیِ رشد تکاپوهای علمی شیعیان در دوره سلجوقیان
نیره زبرجدی
مربی دانشگاه آزاد اسلامی تهران شمال - ایران و مدرس دروس معارف اسلامی ، n_zebarjadi@yahoo.com
سده های پنجم و ششم هجری دوره‌‍‌‌ای درخشان در رشد علمی جوامع اسلامی بود و دانشمندان شیعه نیز در این روند مشارکت داشتند. نخبگان شیعی، براساس چارچوب های فقهی خود و اتخاذ سیاست میانه‌روی در مراتب مختلف حکومت حضور یافته، اقدامات مهمی را در حوزه های دانش (آموزش، تربیت شاگردان، تالیف کتب) و رشد نهادهای مربوط (تاسیس مدارس) و ترویج مذهب شیعی به ثمر رساندند. در نتیجه این فعالیت‌ها بالندگی مذهب شیعه‌ امامی در این دوره رقم خورد. در این مقاله زمینه های اجتماعی سیاسی رشد تکاپوهای علمی شیعیان در دوره سلجوقیان مورد بررسی قرار گرفته تا به این سوال پاسخ داده شود که با وجود سیاست دینی سلجوقیان در جانبداری از مذهب اهل سنت، چگونه تکاپوهای علمی عالمان شیعی افزایش یافت؟ بر اساس داده‌های موجود، این فرض مطرح می شود که بروز مباحث جدید و لزوم مواجهه با برخی چالش‌های درون دینی و برون دینی و نیز بروز برخی علایم بحران در نظام اندیشه‌ای جامعه اسلامی در آن دوره، زمینه‌ساز انگیزه و تحرک شیعیان برای حرکت و تلاش علمی گردید.
واژه‌های کلیدی: شیعیان، علمی، سیاسی، سلجوقیان، اجتماعی.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ تمدن و شیعه
دریافت: 1397/12/5 | پذیرش: 1398/6/20 | انتشار: 1398/8/30

Zebarjadi N. An examination of the Social and Political Contexts of the Growth of Shiite Scientific Endeavors in the Seljuk Era. - 2019; 10 (36) :45-58

زبرجدی نیره. واکاوی زمینه‌های اجتماعی سیاسیِ رشد تکاپوهای علمی شیعیان در دوره سلجوقیان. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1398; 10 (36) :45-58