:: دوره 3، شماره 9 - ( زمستان 1391 ) ::
تمدن اسلامی از دیدگاه امام خمینی (ره)
یحیی فوزی1، محمودرضا صنم‌زاده2
1- دانشیار دانشگاه بین‌المللی قزوین.
2- کارشناسی ارشد اندیشه سیاسی در اسلام.
چکیده:   (1950 مشاهده)
سرگذشت انسان‌ها از معبر تمدن‌ها می‌گذرد و تمدن‌ها در طول تاریخ در شکل‌دهی به هویت بشر، گسترده‌ترین نقش را داشته‌اند. امروزه تمدن، به سند تاریخی فرهنگ ملل تبدیل گشته و از اهمیتی ویژه برخوردار است.
دین اسلام پس از استقرار، به‌سرعت توانست بنیان‌گذار تمدن شگرفی در جهان شود؛ به‌گونه‌ای که تمدن‌های دیگر، از‌جمله تمدن غربی را وام‌دار خود نماید.
در این مقاله به روش اسنادی و با رویکردی توصیفی ـ تحلیلی بیان می‌کنیم تمدن اسلامی دارای چه تعاریف، ویژگی‌ها و مؤلفه‌هایی است و امام خمینی
 (ره) چه تعریف و نظرگاهی نسبت به تمدن اسلامی دارد؟ سؤال‌های فرعی تحقیق از این قرارند:
ـ تمدن چیست و چه تعاریفی از آن ارائه شده است؟
ـ تمدن دارای چه شاخصه‌های عمومی است؟
ـ روش‌ها و رویکرد‌های شناخت تمدن کدام است؟
براساس یافته‌های این مقاله، امام خمینی
 (ره) ضمن توجه به ابعاد مادی و معنوی تمدن‌ها، با نقد تمدن غربی و تأکید بر مادی و تک بعدی بودن آن، تمدن اسلامی را جامع‌ترین تمدن‌ها دانسته که دارای روحی سرشار از ایمان است و این روح در تمامی ارکان آن جریان دارد.  امام (ره) ازسوی دیگر بر وجه معنوی و توان انسان‌سازی تمدن اسلامی به‌عنوان مهم‌ترین عنصر آن تأکید می‌کند.
واژه‌های کلیدی: تمدن، فرهنگ، تمدن اسلامی، امام خمینی (ره).
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بیداری و احیای تمدن اسلامی
دریافت: 1391/7/15 | پذیرش: 1391/10/13 | انتشار: 1391/10/26

XML     Print

فوزی یحیی، صنم‌زاده محمودرضا. تمدن اسلامی از دیدگاه امام خمینی (ره). تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1391; 3 (9) :7-40