1- کارشناسی ارشد تاریخ اسلام. ، n1s1v1@yahoo.com 2- مربی دانشگاه آزاد اراک.
چکیده: (2194 مشاهده)
اینکه درباره تبیینهای تاریخی چه نظریاتی مطرح شده و چه مزایا یا نواقصی دارند و تاریخ از منظر قرآن چگونه است؟ سؤالاتی است که در این تحقیق به آنها پرداخته میشود. درباره تبیینهای تاریخی که ذیل بحث فلسفه نظری تاریخ مطرح است، نُه نظریه بیشترین طرفدار را داشته است. از منظر قرآن، موتور حرکت تاریخ، خواست و اراده انسانهاست. درواقع نبردی میان انسانِ بهکمال رسیده و آزادی معنوی بهدست آورده و انسانِ منحط و درجا زده و حیوان صفت. به این وسیله انسان با تکیه بر ویژگیهایش هم تمدن میآفریند و هم آغازگر جنگها و نبردها میشود. تضاد و تنازع ناشی از غریزه استخدام که از ماجرای هابیل و قابیل آغاز شده همچنان هست و خواهد بود تا زمانی که قدرت فکری انسان قادر به درک انقلابی جهانی برای رسیدن به امت واحده نهایی شود و به تمام تضادها و درگیریهای بیرونی خاتمه داده خواهد شد. به عقیده اسلام، اندیشه و عمل در یکدیگر تأثیر متقابل دارند و پایههای اصیل انسانی در تفکرات شخص و فطرت درونی اوست. ازاینرو جنبههای معنوی انسانها بر جنبههای مادی آنها مقدم است.
Vakil S Z, Kahedi S. Quran and philosophy on history, a comparative study of the principles and method of historical explanation of human phenomena. - 2012; 2 (5) :99-130 URL: http://tarikh.maaref.ac.ir/article-1-1182-fa.html
وکیل سیده زهره، کاهدی شهربانو. تاریخ از منظر قرآن و فلاسفه (مقایسه مبانی و روش تبیین تاریخی پدیدههای انسانی از منظر قرآن و مکاتب فلسفی)
. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1390; 2 (5) :99-130