:: دوره 13، شماره 49 - ( زمستان 1401 ) ::
نوسان تاثیر اسلام بر علم در تمدن اسلامی
سید رضا موسوی 1، سید ضیاءالدین میرمحمدی2 ، علی الهی تبار3
1- دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی گرایش تاریخ و تمدن اسلامی. (نویسنده مسئول) ، srm65@chmail.ir
2- استادیارگروه تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی.
3- استادیار گروه تاریخ جامعه المصطفی العالمیه.
در موضوع تاثیر اسلام بر علم در تمدن اسلامی دیدگاه‌هایی وجود دارد. در میان دیدگاهی که قائل به تاثیر است نیز مساله‌هایی مطرح می‌شود که یکی گستره تاثیر و دیگری جنس و سنخ این تاثیر به‌لحاظ یکنواختی و نوسان است؛ در مساله گستره تاثیر، دو دیدگاه با حداکثر اختلاف داریم که یکی تقلیل‌گرا و دیگری توسعه‌گرا است، با این حال این دو دیدگاه با وجود اختلاف جدی در مساله گستره، در مساله سنخ و جنس تاثیر، توافق دارند یعنی هر دو دیدگاه، سنخ تاثیر را یکنواخت دیده­اند که می­توان آن را «دیدگاه یکنواختی» نامید. تقلیل‌گرایان با دیدی یکنواخت، همواره نقش اسلام بر علوم تمدن اسلامی را صرفاً انگیزشی و تشویقی تلقی نموده و توسعه‌گرایان نیز با یک نگاه کُل‌نگر، همواره علوم تحقق یافته در تمدن اسلامی را جزء ذاتی برنامه اسلام می‌دانند. براساس یافته‌های این پژوهش، تاثیر اسلام به‌عنوان یک مکتب نظری جامع در علوم تمدن اسلامی نایکنواخت بوده، و می‌توان آن را به‌عنوان یک متغیّر مستقل پذیرفت.
واژه‌های کلیدی: یکنواختی علوم تمدن اسلامی، نوسان وضعیت علم، تاریخ علم اسلامی، تاثیر اسلام بر علم، تقلیل گرایان، توسعه گرایان، تمدن اسلامی.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ علوم
دریافت: 1401/6/15 | پذیرش: 1401/7/24 | انتشار: 1401/11/30

Mousavi S R, Mir Mohammadi S Z, Elahi Tabar A. Fluctuating Influence of Islam on Science in Islamic Civilization. - 2023; 13 (49) :27-50

موسوی سید رضا، میرمحمدی سید ضیاءالدین، الهی تبار علی. نوسان تاثیر اسلام بر علم در تمدن اسلامی. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1401; 13 (49) :27-50