:: دوره 14 - شماره 52 - پاییز - در دست چاپ ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
نقد شبهات ابن‌تیمیه درباره نبردهای تحمیلی و دفاعی امام علی(ع) براساس سیره نظامی آن حضرت
سیدمرتضی حسینی شیرگ1، علی زاهدی2
1- دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه فردوسی مشهد. (نویسنده مسئول) ، mortezah.hoseini@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث، دانشگاه فردوسی مشهد.
ابن‌‌تیمیه نقدهای تندی علیه نوع زمامداری حضرت‌ علی(ع) و نبردهای تحمیلی و دفاعی ایشان دارد. به اعتقاد وی در زمان امام‌ علی(ع) مسلمین در سختی بوده و علیه یکدیگر شمشیر کشیدند. جنگ‌های زمان حضرت‌ علی(ع) در جهت قدرت‌طلبی و رسیدن به مال و جان مسلمین صورت گرفته و هیچ نتیجه‌ای جز کشتن مسلمین نداشته است. آغازگر این جنگ‌ها حضرت‌ علی(ع) بوده و خود از این جنگ‌ها ابراز ندامت کرده است. برشمردن و تبیین انتقادات ابن‌تیمیه در این زمینه و همچنین پاسخ‌گویی از طریق مطالعه سیره اخلاقی حضرت(ع) در این جنگ‌های تحمیلی و دفاعی، با روش تحلیلی ـ توصیفی و با تکیه بر منابع فریقین، هدف این پژوهش است. اصول اخلاقی امام‌ علی(ع) در جنگ‌هایشان مانند صلح‌طلبی، اجرای حکم الهی و هدایت‌گری و هم‌چنین عدم توافق برخی از صحابه بزرگ پیامبر(ص) و گروهی از علماء اهل تسنن با نظرات ابن‌تیمیه در این زمینه، بر رد انتقادات وی دلالت دارند.
واژه‌های کلیدی: امام علی(ع)، اخلاق مبارزه، منهاج السنه، ابن تیمیه، جنگ صفین، جنگ جمل، جنگ نهروان.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ معصومان(ع) با رویکرد فرهنگی و تمدنی
دریافت: 1401/10/14 | پذیرش: 1402/6/20

XML     Print

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها