:: دوره 14 - شماره 52 - پاییز - در دست چاپ ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
زمینه‌ها و عوامل رواج و بومی‌سازی فقه مالکی در اندلس
هادی خواجوی1، حمید باقری2، احمد بادکوبه هزاوه3
1- دانشجوی دکتری تاریخ تمدن و تمدن ملل اسلامی ، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران (نویسنده مسئول). ، Hadi.Khajavi1359@ut.ac.ir
2- استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران، تهران، ایران.
3- دانشیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه تهران، تهران، ایران.
شکل‌گیری و رواج اندیشه‌های دینی و اجتماعی یکی از مهم‌ترین موضوعات مورد بررسی پژوهشگران حوزه تاریخ و تمدن بوده است. موضوع این پژوهش زمینه‌ها و عوامل ورود فقه مالک به اندلس و بومی‌سازی آن بر اساس بافت اجتماعی آن است. از زمینه‌های ورود فقه مالکی به اندلس می‌توان به مرجعیت فقهی و حدیثی بوم مدینه در سرزمین‌های اسلامی در سده دوم و ترکیب جمعیتی اهالی اندلس اشاره کرد. یافته‌ها حاکی است که عواملی چون حمایت حکومتی امویان اندلس از فقه مالک، اهتمام فقهاء به رواج این فقه، سفرهای زیارتی و رحله‌های حدیثی اهالی اندلس به حجاز؛ منجر به بومی‌سازی فقه مالک در  بافت اجتماعی اندلس گردید. در واقع فقها در چهارچوب فقه مالک در بافت اجتماعی اندلس از آرای فقیهان دیگر همچون اوزاعی، لیث بن سعد و شافعی تأثیر پذیرفته و اقدام به بومی‌سازی فقه مالکی نمودند.
واژه‌های کلیدی: فقه مالکی در اندلس، عوامل رواج فقه مالکی، امویان اندلس، رحله حدیثی، مدینه‌محوری حدیث.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ تمدن در اندلس
دریافت: 1402/2/31 | پذیرش: 1402/7/9

XML     Print

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها