نرخ پذیرش: 20.2
نرخ رد: 79.8
:: دوره 14 - شماره 53 - زمستان - در دست چاپ ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
آموزش ریاضیات و نجوم در مصر دوره فاطمی (358-567 ق/ 969- 1171)
احمد بادکوبه هزاوه 1، طاهره شریف زاده2 ، عبدالله فرهی3 ، حنیف قلندری4
1- دانشیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه تهران. تهران. ایران. (نویسنده مسئول) ، hazaveh@ut.ac.ir
2- دانشجوی دکتری تاریخ اسلام، دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی، تهران. ایران.
3- استادیار گروه تاریخ اسلام دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی، تهران. ایران.
4- استادیار پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران، تهران. ایران.
مصر در دوره حکومت فاطمیان از مراکز مهم علوم عقلی ازجمله ریاضیات و نجوم در تمدن اسلامی بود. دیدگاه تأویلی و کیفی اسماعیلیه به ریاضیات و نیز علم اعداد که آن را عنصر اصلی حکمت و کیمیای اکبر می‌­دانستند، در رویکرد فاطمیان به ترویج علوم عقلی تأثیرگذار بود. این نوشتار که براساس رویکرد توصیفی و تحلیلی سامان یافته، می­‌کوشد ضمن بررسی برخی از ارکان نظام آموزشی ازجمله مراکز، محتوا و مواد آموزشی به این پرسش پاسخ دهد که آموزش ریاضیات و نجوم در بیش از دو قرن حکومت فاطمیان بر مصر چه روندی را طی کرد؟ یافته­‌های پژوهش نشان می‌­دهد که در این دوره آموزش ریاضیات و نجوم از محافل خصوصی به مراکز آموزشی فاطمیان مثل الازهر و دارالعلم منتقل شد و مواد آموزشی شامل کتب یونانیان و نیز آثار برجسته ریاضیدانان و منجمان شرق و غرب قلمرو اسلامی می­‌شد که تأییدی بر تبادل دانش و اندیشه بین مراکز علمی تمدن اسلامی است.

واژه‌های کلیدی: آموزش، ریاضیات، نجوم، مصر، فاطمیان، الازهر.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ آموزش
دریافت: 1402/9/1 | پذیرش: 1403/2/22

XML     Print

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها