نرخ پذیرش: 20.4
نرخ رد: 79.6
:: دوره 6، شماره 21 - ( زمستان 1394 ) ::
بررسی و نقد منشأ شکل‌گیری ادبیات عرفانی در تمدن اسلامی از منظر مستشرقان
مهدی بهرامی 1، سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)2
1- دانشگاه ادیان و مذاهب قم ، mahdybahrami@gmail.com
2- دانشگاه ادیان و مذاهب قم

ادبیات عرفانی قسمتی از میراث منظوم و منثور فارسی است که تحت تأثیر معنوی عرفان اسلامی در تاریخ و تمدن اسلامی به‌وجود آمده و یکی از موضوعات پژوهشی مورد علاقه مستشرقان بوده است؛ تحقیقات و مطالعاتی که عموماً بر مبنای روش‌های مطالعاتی غربی تدوین شده و روش‌هایی که عمدتاً برون‌دینی بوده‌اند. از این‌رو نتایج مطالعات مستشرقان در این عرصه غالباً با نتایج مطالعات مسلمانان متفاوتند؛ چراکه پژوهشگران مسلمان برخلاف مستشرقان، ادبیات عرفانی را در ساحت دینی تحلیل می‌کنند. از این‌رو این تحقیق درنظر دارد با روش تحلیلی ـ توصیفی به بررسی نظریات مختلف مستشرقان - که عموماً تاریخی است - بپردازد و در نهایت با ارائه نظریات محققین فارسی‌زبان و مسلمان در این خصوص عنوان کند که نگاه تاریخی، تبیین صحیح و مناسبی از منشأ شکل‌گیری ادبیات عرفانی نیست؛ چراکه پیوند شعر و عرفان اسلامی، پیوندی فرازمانی، معرفتی و غیر تاریخی است.

واژه‌های کلیدی: تصوف و عرفان اسلامی، ادبیات تصوف، شعر عرفانی، مستشرقان.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: سایر موضوعات تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
دریافت: 1393/10/11 | پذیرش: 1394/4/10 | انتشار: 1395/12/19

Bahrami M, Hosseini S A. An Investigation and Critic of the Formation Origin of Mystical Literature in Islamic Civilization from the Perspective of Orientalists. - 2016; 6 (21) :49-66

بهرامی مهدی، حسینی (ژرفا) سید ابوالقاسم. بررسی و نقد منشأ شکل‌گیری ادبیات عرفانی در تمدن اسلامی از منظر مستشرقان. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1394; 6 (21) :49-66