:: دوره 6، شماره 20 - ( پاییز 1394 ) ::
بررسی تاریخی چگونگی ورود و تأثیر تعالیم معنوی اهل‌بیت(ع) در تصوف و عرفان اسلامی
محمد نصیری 1، محمدرضا رجبی2 ، اصغر نوروزی3
1- دانشکده معارف و اندیشه اسلامی دانشگاه تهران ، nasiri.m@ut.ac.ir
2- پردیس فارابی دانشگاه تهران
3- دانشگاه ادیان و مذاهب

معنویت توسعه‌یافته توسط امامان اهل‌بیت(ع) در کالبد جامعه و حضور جمعی از تربیت‌یافتگان معنوی این مکتب در میان مردم، از عوامل مهم توجه به امور معنوی و باطنی در جامعه اسلامی محسوب می‌شود. تتبع دقیق در آثار اهل تصوف، یک رشته معارف خاص تشیع را که در غیر کلام ائمه اهل‌بیت(ع) نشانی از آنها نیست، نشان خواهد داد و محقق به‌وضوح روح تشیع را در مطالب عرفانی این کتاب‌ها می‌یابد؛ هرچند در مواردی روحی است که طی زمان و به حسب برخی آفات بیرونی در یک پیکر آفت‌دیده جای گرفته است. تحقیق پیش رو به نشان دادن چگونگی ورود شمه‌ای از احادیث و تعالیم معنوی اهل‌بیت(ع) به تصوف پرداخته است. براساس این پژوهش، شواهد مناسبی برای اثبات خاستگاه شیعی عرفان اسلامی می‌توان به دست داد. این شواهد، از نوع نگاه صوفیه به اهل‌بیت(ع) و روزنه‌های نفوذ معارف آن حضرات به تصوف، یعنی بزرگان صوفیه و میراث مکتوب آنان مانند اللمع، الرساله القشیریه و قوت القلوب قابل اصطیاد است.

واژه‌های کلیدی: تصوف، تشیع، اهل‌بیت(ع)، احادیث عرفانی، صوفیه، کتب عرفانی.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ معصومان(ع) با رویکرد فرهنگی و تمدنی
دریافت: 1394/1/23 | پذیرش: 1394/6/25 | انتشار: 1395/12/22

Nasiri M, Rajabi M, Norouzi A. A Historical Investigation on Showing the Entrance and Influence of the Ahl ul-Bayt’s Spiritual Teachings into Sufism and Mysticism. - 2015; 6 (20) :99-130

نصیری محمد، رجبی محمدرضا، نوروزی اصغر. بررسی تاریخی چگونگی ورود و تأثیر تعالیم معنوی اهل‌بیت(ع) در تصوف و عرفان اسلامی. تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1394; 6 (20) :99-130