:: دوره 14، شماره 51 - ( تابستان 1402 ) ::
جلد 14 شماره 51 صفحات 98-79 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی رهیافت‌ها و مؤلفه‌های تمدن‌ساز در دولت‌شهر اشعریان قم
ابراهیم احدی قورتولمش
دانش آموخته دکتری رشته تاریخ اسلام دانشگاه مذاهب اسلامی. و مدرس دروس معارف اسلامی. ، ahadi.azr@gmail.com
چکیده:   (779 مشاهده)
اشعریان به‌عنوان اولین دولت‌شهر شیعی ایران تا قرن چهارم هجری اختیار و اراده حاکمیت را در جغرافیای قم به‌دست گرفتند و با تعاملات و رفتارهای منطقی با بومیان این منطقه توانستند به ایجاد یک فضای اجتماعی مطلوب و مشترک دست یابند. براساس بررسی منابع تاریخی و تعمیم رویدادهای مهم این دوران با الگوهای شناخته شده در علوم سیاسی می‌توان رهیافت‌های تمدن‌سازی را در حیات این خاندان احصاء نمود؛ از آنجا که یکی از مقدمات تأسیس تمدن‌ها تشکیل حکومت‌هاست این دولت‌شهر گام‌های اولیه‌ای در جریان تداوم حکومت خود برداشت که در مفهوم واقعی تلاش برای زمینه‌چینی ایجاد یک تمدن تلقی می‌گردد. لذا کوشش برای تغییر حیات اجتماعی منطقه به سمت شهرنشینی، تشکیل ساختار اجتماعی و سیاسی منظم، ترویج قوانین بر‌اساس عقود عهدنامه‌ها، رسمیت‌بخشی به مذهب تشیع، تعامل سیاسی با حاکمیت، مدارای مذهبی با هم‌کیشان و تأسیس مدارس و ترویج علوم از ملزومات تمدن‌سازی این جامعه در راستای ایجاد یک تمدن بوده که هرچند در کنش‌های سیاسی و بعد از روی کار آمدن آل بویه از کانون توجهات خارج شد اما به‌عنوان پیش‌درآمدی برای تمدن اسلامی بود که در قرن چهارم به دوران شکوفایی خود رسیده بود.
واژه‌های کلیدی: اشعریان، قم، تشیع، دولت‌شهر، تمدن‌سازی.
متن کامل [PDF 280 kb]   (365 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ تمدن و شیعه
دریافت: 1401/10/20 | پذیرش: 1402/3/16 | انتشار: 1402/4/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 51 - ( تابستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها