:: دوره 13، شماره 49 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 13 شماره 49 صفحات 100-83 برگشت به فهرست نسخه ها
تاریخ‌نگاری ابن‌خلدون در العبر: ویژگی‌ها و ممیزه‌ها
یونس فرهمند 1، قدریه تاج بخش2
1- دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی، تهران، ایران.(نویسنده مسئول) ، farahmand@srbiau.ac.ir
2- استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی، قزوین، ایران.
چکیده:   (1317 مشاهده)
ابن خلدون مشهورترین مورخ مغربی است که با نگارش العبر، مهمترین اثر تاریخی مغرب اسلامی در قرن هشتم هجری را پدید آورد. این پژوهش پس از بررسی العبر، بدین سوال پاسخ می دهد که، تا چه اندازه اندیشه های ابن خلدون در مقدمه بر العبر تاثیر گذاشت و وجه تمایز العبر با تواریخ عمومیِ مغرب در سده هشتم چیست؟ یافته‌ها نشان می‌دهد، ابن خلدون به‌رغم اتّخاذ رویکرد نقّادانه به تاریخ در مقدمه، نظریات مطرح در آن را در العبر به کار نگرفت و صرفاً به ارجاع خواننده به مقدمه بسنده کرد؛ چه، مؤلّف در العبر در صددِ ارائه تاریخی تحلیلی نبوده و مقدمه را به‌مثابه ابزاری برای خوانندگان جهت نقد العبر و حوادث تاریخی تألیف کرد؛ این امر، به معنای کاستن از ارزش العبر نیست، بلکه کتاب از نظر نقد و ارزیابی منابعِ خود، تحلیلِ انتقادیِ روایات، اتخاذ شیوه تبارشناختی و بی توجهی به شیوه مرسوم سال‌شمار، استفاده از سکّه‌نگاشته‌ها، طغرانویسی‌ها، اسناد، مکاتبات و مشاهدات معاصران و توجه به زبانشناسی از تواریخِ عمومیِ مغربِ سده هشتم ممتاز است.
واژه‌های کلیدی: ابن خلدون، العبر، مقدمه، تواریخ عمومی، مغرب، سده هشتم هجری.
متن کامل [PDF 339 kb]   (244 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ علوم
دریافت: 1401/5/1 | پذیرش: 1401/10/4 | انتشار: 1401/11/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 49 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها